Vähemmän mansikkaa, enemmän Jopea

Suonenjoen mansikkakarnevaaleilla 10.-12. heinäkuuta oli melko heikosti tarjolla juhlien pääartikkelia, mansikkaa. Kesän sää ei suosinut mansikan nopeaa kypsymistä. Viljelijät lohduttautuivat kuitenkin pitkällä kukinta- ja satokaudella. Mansikkakarnevaalien aikainen sää ei suosinut myöskään tavanomaista kesämarkkinakauppaa. Ohuet paidat ja aurinkolasit taisivat jäädä myyntipöydille.

Muikkujen ja metrilakujen seassa oli ”köyhän miehen” Jope Shop, jossa oli tarjolla Jope Pitkäsen sarjakuvia ja design-t-paitoja. Jope-tuotteiden lisäksi tarjolla oli Terttu Mölkäsen tuoreinta runokokoelmaa Haavassa soi tuulikello. Siihen on kannen piirtänyt Pitkänen. Jopen sarjakuvista tarjolla oli Jopen kirjakerholla julkaistuja albumeja, mukaan lukien edellisellä viikolla julkaistu Näkymätön Viänänen (Lempo 2015).

Sarjakuvataiteilija oli itse paikalla kauppamiehenä.

– Sarjakuva-albumit kaksikymppiä kappale, signeerauksella kympillä! Tällä taktiikalla ei kulunut aikaakaan, kun Jope sai kaivaa signeerauskynänsä esille.

Jope kertoi, että Jopen kirjakerhon albumeiden kokoaminen on ollut mukavaa työtä. Taiteilijaeläkeläisellä on säännöllisesti ilmestyviä strippejä enää joitakin, Näkymätön Viänänen Savon Sanomissa ja pari muuta pienemmissä lehdissä. Aikaa on siis jäänyt käydä läpi omaa tuotantoa ja kasata niistä luettavaa kirjakerholaisille.

– Seuraava albumi on kuule kirjakerhon kirjoista paras, kehaisee sarjakuvataiteilija. Asenne on oikea. Paras teos on aina vasta tulossa, se seuraava teos. Muutenhan sitä voisi jäädä vaikka – eläkkeelle.

Koska kirjakerholaiselle posti tuo albumit automaattisesti kotiin, niin ryhdymme kaupoille t-paidasta. Lähtöhintana on 25 euroa, jonka Jope pyöristää heti kahteenkymppiin. Kun asiakas ei tajua tingata enempää, Jope tekee sen asiakkaan puolesta. – Saat sen viidellätoista.

Kaupat syntyivät.

– Jos olet pidempään näillä nurkilla, niin tule käymään työhuoneella, kehotti Jope. Siellä hän kertoo edelleen eläkeläisyydestään huolimatta suurimman osan ajastaan olevan. Sitten Jope lisäsi muutamia lauseita eläkeläisen avioelämästä, mutta jätän ne toistamatta omien ja muiden haavekuvien säästämiseksi.

Jope jäi kojuunsa ja lähdin kiertämään markkina-aluetta. Mansikoita ei tosiaankaan ole paljon tarjolla. Jopen suunnittelemia logoja oli useammissa kojuissa kuin mansikoita.


* Kvaakissa keskustellaan Jopen sarjakuvista