Ihmisen taistelu

Ihmiskunta on ajautunut tuntemattomasta syystä jättiläisten ruokalistalle. Suurten muurien suojassa elämä soljuu yllättävän rauhallisesti, mutta miten käyn uhanalaisten ihmisten kun muuri ei enää suojaakaan nälkäiseltä viholliselta?

Titaanien sota – Attack on Titan 1-2

Tekijä: Hajime Isayama
Julkaisija: Sangatsu Manga
Käännös: Antti Kokkonen
Toimittaja: Janne Suominen
ISBN: 978-952-16-1816-1
Hinta: 6.20€
Osia yhteensä: 16+

Noin sata vuotta sitten ihmiskunta kohtasi suuremman vaaran kuin koskaan aiemmin. Kukaan ei tiennyt, mistä ihmisiä syövät titaanit tulivat, mutta ne olivat ajaneet ihmiset nopealla tahdilla nurkkaan ja lähes nujertaneet heidät. Ihmiskunnan rippeet ovat muuttaneet suurten muurien suojaan jatkamaan elämäänsä. Väkiluku oli haipunut olemattoman pieneksi ja suurin osa ympäröivästä maailmasta on ihmislajille pelkkää tarua.

Hiljalleen vaaran tuntu kuitenkin jäi muurien tuolle puolen, vaikka titaanien uhka ei ollutkaan kokonaan poistunut. Tämän valheellisen turvallisuuden rikkomiseen riitti yksi ainoa muita suurempi titaani ja jälleen ihmisistä oli tullut osa jättien ruokalistaa.

Vaaran edessä esiin astuu uusi sukupolvi kärkenään kymmenen kyvykkäintä taistelijaansa. Tarina seuraa läheltä heistä kahta, lääkärin poika Eren Yeageria sekä orpoa Mikasa Ackermania. Molemmilla on kaunaa menneisyytensä kanssa ja titaanien saattaminen teuraaksi on yksi tapa purkaa tuskaa.

***

Sangatsu Manga toi kesäkuun lopussa Suomen markkinoille kiinnostavan uutuuden nimeltä Titaanien sota. Paremmin nimellä Attack on Titan tunnettu, Hajime Isayaman mangasarja on brutaali kertomus ihmisten epätoivoisesta taistelusta niskan päälle päässyttä vihollista vastaan.

Mustanpuhuva tarina on kiinnostava kahdestakin syystä. Tekijä paljastaa luomastaan fantasiamaailmasta juuri sopivan kokoisia tiedonrippeitä pitääkseen lukijoiden kiinnostusta yllä jättäen samalla paljon hämärän peittoon. Toisekseen sarjan hiomaton piirrosjälki osoittaa harvinaisella tavalla, että sarjakuvaa voi olla ilo seurata jopa silloin, kun piirtäjä ei vielä täysin hallitse sitä taakkaa, jota on lähtenyt kantamaan.

Titaanien sotaa ei koskaan uskottu käännettävän suomeksi juuri piirrosten rumuuden takia. Ongelma esiintyy etenkin sarjan ensimmäisissä luvuissa jokaisella sivulla, ellei jopa jokaisessa ruudussa. Paikoin piirrokset tuovat mieleen enemmän Beavis ja Butt-headin kuin yhden tämän hetken kuuluisimmista shōnen-sarjoista.

Täysin ongelma ei katoa kahden ensimmäisen osan aikanakaan minnekään. Isayaman piirroksissa on vikaa monella tasolla alkaen liikkeen esittämisestä ja jatkuen hahmojen sekä titaanien anatomiaan ja ilmeisiin. Voi vain ihmetellä, että sarjalle on annettu mahdollisuus Bessatsu Shōnen Magazinen sivuilla. Hyvä että on.

Käänne parempaan on nähtävissä jo ensimmäisen pokkarin aikana kun loppua kohden piirrokset alkavat näyttää sujuvammilta. Toisen osan loppuun mennessä moni ongelma tuntuu jo hyvin etäiseltä. Rujona piirroksia voi edelleen pitää, mutta tältä osin se sopii tarinan karuun kertomaan.

***

Titaanien sota erottuu monista muista shōnen-sarjoista raaoilla kohtauksillaan. Ihmisiä kuolee titaanien käsittelyssä hirvittävillä tavoilla, mikä ei kaikille lukijoille varmastikaan sovi. Silti kuvattu väkivalta on sinut sarjan pohjavireen kanssa ja parhaimmillaan tunnelma on puistattavan epätoivoinen. Vastaavaa epätoivoa ei kovin monessa mangasarjassa ole esitetty. Tältä osin vertailukohdaksi sopii aiheeltaan tyystin erilainen Hiroshiman poika.

Ensimmäiset kaksi osaa Sangatsu on päättänyt laittaa myyntiin yhtä aikaa ja yhden hinnalla. Tämä on hyvä veto sekä tarinan että piirrosten kehittymisen kannalta. Näin lukijalle annetaan heti mahdollisuus nähdä karun ulkokuoren alta paistava potentiaali.

Titaanien sodan toimitus- ja käännöstyöt on tehty totuttuun Tammen suomimangalaatuun ilman suuria kömmähdyksiä. Karumpikin kielenkäyttö olisi julkaisuun sopinut, mutta tässä asiassa on varmasti noudatettu japaninkielistä alkutekstiä.

Jos Titaanien sota tuntuu lainkaan omalta sarjalta eikä ole entuudestaan tuttu, kannattaa omat pokkarinsa hankkia mukisematta. Japanissa sarjaa on ilmestynyt tähän mennessä kuusitoista osaa, mutta suomenkielisen pokkarin takakannessa pituudeksi ilmoitetaan 8+. Sarjan julkaisussa on luultavasti mukana annos riskibisnestä, joten sarjan jatko lienee täysin kiinni sen menestyksestä. Mikäli tarinan taso pysyy samana tai kohoaa jatkossa, ei Titaanien sodan nimeä mielellään näkisi keskenheitettyjen sarjojen listalla.

Keskustele Titaanien sodasta Kvaakissa.