Helpot nakit

Sirkku ja Pulmu ovat sisarukset. Pulmu on pehmeämpi ja Sirkku kovempi, kuten palasokeria käyttäneet tietävät.

Riitta Uusitalo
Sirkku ja Pulmu ja helpot nakit
Huoltokirja 2015
ISBN 978-952-93-5420-7
32 s., sid., 4:0
10 €

Kaiken muun tekemisensä ohessa kuvataiteilija Riitta Uusitalo ei ole unohtanut sarjakuvia. Viime vuonna häneltä ilmestyi Enimmäkseen single (Huoltokirja 2014) ja tänä vuonna Sirkku ja Pulmu ja helpot nakit. Sirkku ja Pulmu seikkailevat tämän kesän myös Mikkelin taidemuseossa Ville Hännisen kuratoimassa Hullu luovuus. Nyrjähtänyttä suomalaista sarjakuvahuumoria-näyttelyssä 6. syyskuuta saakka.

Feministisiskokset Sirkku ja Pulmu ovat melko samasta puusta veistetyt, vaikka he toistelevatkin toisen olevan pehmeämpi ja toisen kovempi. Sisaret pukeutuvat samanlaisiin vaatteisiin ja käyvät töissä samassa paikassa. Työtoveri Hannu haluaa heti aamusta työntää tikkunsa Pulmun koneeseen. Sinnehän se laitettiin. Siitä riittää riemua koko työpäiväksi. Kotimatkalla tulee kiire seuraavaan ruutuun, kun perhepäiväpuistossa ladellaan totuuksia: ”Meidän isi tekee teidän äitien lapset!”

Vaikka tarinassa kuljetaan nakkikioskin ohi, niin teoksen nimessä mainituilla helpoilla nakeilla ei taideta tarkoittaa grillimyymälässä tarjolla olevia tuotteita. Nakkikioskilla asioiva kaksimielisiä puhuva jätkä ja kaupassa karvalompsaa käpälöivä mies saavat siskoksilta jyrkän tuomion. ”Sika!”

Riitta Uusitalon huumori on hersyvän kaksimielistä. Komiikassa on mukana aimo annos todellisuutta, sarjakuva muistuttaa mieleen 1990-luvun puolivälin Mäkimatin perhepuiston, jossa tuore koti-isä ei juurikaan tohtinut ottaa osaa äitien keskusteluihin. Ainakaan sivustakuullun perusteella.

Sirkun ja Pulmun seikkailut päätyvät tuplatreffeille ruutu sivulla -tahtia. Uusitalo on rakentanut sarjakuvansa kokonaisuutta ja yksittäisiä ruutuja ajatellen. Kukin ruutu toimii myös yksittäisenä grafiikan lehtenä, ilman juonen tuomaa selitystä. Albumissa tärkeintä on hauska kokonaisuus.


* Riitta Uusitalo
* Hullu luovuus. Mikkelin taidemuseo
* Kvaakissa keskustellaan Riitta Uusitalon sarjakuvista