Moulinsart hävisi kiistan Hergén piirrosten julkaisemisesta

Hergén sarjakuvien oikeuksia hallinnoinut Moulinsart hävisi Tintti-fanzinen tekijöitä vastaan nostamansa oikeusjutun.

Tintti
Tintti

Moulinsart on jo pitkään rajoittanut mielivaltaisesti albumeista poimittujen kohtausten julkaisua ja kerännyt samalla hyvät rahat Tintti-fanilehtien tekijöiltä. Vuonna 2012 Moulinsart haastoi hollantilaisen Hergé Societyn oikeuteen näiden sopimusehtojen rikkomisesta.

Oikeusjuttu kääntyi kuitenkin fanien voitoksi kun heidän asianajajansa esitteli mestarin itsensä allekirjoittaman dokumentin, jonka mukaan Georges Remi luovutti vuonna 1942 Tintti-albuimien julkaisuoikeudet kustannusyhtiö Castermanille.
Oikeuden päätös vapauttaa siis Hergén piirtämien ruutujen käytön normaalin sitaattioikeuden puitteissa – Hollannissa.
Toistaiseksi on epäselvää tarvitaanko samansuuntaisia päätöksiä myös muiden maiden oikeusasteissa. Oletettavasti työnjako Castermanin ja Moulinsartin välillä kuitenkin selkeytyy. Moulinsart myy elokuva-, figuuri- ja muita oikeuksia, mutta sarjakuvien ja sarjakuvaruutuja koskevien oikeuksien kanssa on asioitava Castermanin kanssa.

Casterman ja Moulinsart eivät ole vielä kommentoineet oikeuden päätöstä. Asiasta kertoi muun muassa The Guardian.


Aiheesta keskustellaan Kvaakissa