Estynyt läski ja muita Kyrön sarjakuvia

Kvaakin kesäkolumni

Tuomas Kyrö on myös sarjakuvantekijä! Tämä on jäänyt minulta ei-hämäläiseltä pimentoon.

Olemme Kvaakin toimituksessa suunnitelleet lukijoiden riemuksi kesäistä Matkailu ja sarjakuva-teemaista kolumnisarjaa. Reima Mäkinen ehtikin jo asiallisesti kirjoittaa Ateenan matkastaan. Keksin aiheen jo ennen kuin sain passin maastapoistumista varten.

Kuten tiedätte, passit noudetaan nykyisin R-kioskeilta. Tuossa alle sadan neliömetrin kokoisessa myymälässä, jossa ei saa myydä yli 200 euroa maksavia kultasepänteoksia ja kelloja, tekstiilejä, laukkuja, vaatteita ja jalkineita, valokuvausalan ja optisen alan tuotteita, kodinkoneita ja viihde-elektroniikkaa, konttorikoneita eikä maa- ja metsätalouskoneita, passinnoutaja joutuu odottamaan vähintään neljä minuuttia, koska kansalaisen matkustamisoikeuden osoittavat asiakirjat ovat aikalukon takana.

Onneksi kioskeissa on yleensä lehtipiste, jonka valikoimien äärellä neljä minuuttia kuluu niin ja näin. Pokkarihyllyssä oli Tuomas Kyrön Taide ja tolkku (Bon 2015), joka on uusintapainos WSOY:n vuonna 2008 tekemästä julkaisusta. Kolumneja, ajattelen ja olen laittamassa kirjaa takaisin hyllyyn, kun ajankuluksi rämpsäytin sisäsivuja. Täällähän on kuvia! Sarjakuvia!

Tokihan olen tiennyt, että Tuomas Kyrö on ahkera ja täsmällinen kirjailija. Hän kirjoittaa kaikenlaista ja monenlaisiin julkaisupaikkoihin. Mutta se, että Kyrö on tehnyt sarjakuviakin, on uutta. Hän on ollut Hämeen Sanomien sarjakuvantekijä vuodesta 2002. Taiteessa ja tolkussa on reippaat sata sivua noita ajankohtaisista aiheista ammentavia Läskipää®-sarjakuvia. Huviksi noita olisi alkuperäisenä julkaisuajankohtana lukenut. Vitsit osuvat ja kynäkin näyttää kädessä pysyvän.

— Pakkohan pissa- ja kakkahuumoria on jonnekin tuottaa, kun Pahkasikaakaan ei ole enää, ja vakavahenkisissä romaaneissa se taas ei oikein toimi, selvittää Kyrö sarjakuvien tekemistä Imagen haastattelussa vuonna 2011. Hämeen Sanomien lisäksi hän tehnyt sarjakuvia Voimaan ja Myrkkyyn.

Paras kolumnoinnin aihe on tietenkin kolumnointi itsessään. Sillä Kyrö aloittaa. Kolumnin mitta on suunniteltava tarkkaan pohjoismaista, takareisiä tukevaa porsliinipönttöä ajatellen. Kolumnien lisäksi Kyrö suosittelee pitämään vessassa strippisarjakuvakokoelmia varalla. Eiköhän tämä ala olla jo tässä.

Seuraavaksi on haettava viisumia.


* Kvaakissa voi keskustella Tuomas Kyrön sarjakuvista