Näkemättä ei jää pahuuden työ

Vihreä Lyhty, tuo voimasormuksella varustettu galaktinen suojelija, on täällä taas. RW Kustannuksen tuore kirja esittelee sankarin viimeisimmän version ensiaskeleet, joten nyt on oiva tilaisuus tutustua meillä vähälle huomiolle jääneeseen supersankariin.

Nimi: Vihreä Lyhty – Sinestro osa 1
Alkuperäisjulkaisut: Green Lantern 1-6 (2011-2012)
Tarina: Geoff Jones
Kuvittaja: Doug Mahnke
Tussaajat: Christian Alamy, Tom Nguyen, Keith Champagne, Mark Irwin
Värit: Davis Baron, Alex Sinclair, Mike Choi, Tony Avina
Kääntäjä: Antti Koivumäki
Ladonta: Gennaro Maddaloni
Kustantaja: RW Kustannus, 2015
Sidottu, 160 s., 4-värinen
ISBN: 978-88-68739-91-1
Hinta 27 €

Vihreä Lyhty ei ole vain yksinäinen sankari vaan hän on osa Kaikkeuden Vartioiden ylläpitämää kosmista rauhanturvajoukkoa, jonka tehtävänä on suojella universumin olentoja. Apunaan heillä on voimasormukset, jotka voivat toteuttaa kaiken mitä käyttäjä keksii. Sormukset ovat kuin nykyiset älypuhelimet; niiden käyttöä rajoittaa vain mielikuvitus mutta ne vaativat latausta joka päivä. Aikaisemmin sormuksissa oli vielä lisärajoituksena se, ettei vihreä voimasäde vaikuttanut keltaisiin kohteisiin mutta tämän tarinan perusteella niin ei taida enää olla.

Koelentäjä Hal Jordanin vastuulla on avaruussektori 2814, johon maapallokin kuuluu. Tai oikeastaan ei enää ole, sillä heti tarinan aluksi käy selville, että Jordan on erotettu Vihreiden lyhtyjen partiosta. Sen sijaan hänen pitkäaikainen vastustajansa, Sinestro, on palannut järjestön riveihin. Sinestro on jo nimensä perusteella (sinister=synkkä, uhkaava) pahan ruumiillistuma, joka haluaa saada järjestyksen maailmankaikkeuteen keinoja kaihtamatta. Ulkonäkönsä puolesta hän voisi olla Taika-Jimin violetti kaksoisveli, vaikka onkin kotoisin avaruussektori 1417:n Korugan-planeetalta.

Vihreä Lyhty on yksi DC-universumin suurimmista sankareista mutta suomeksi hänen seikkailujaan on nähty yllättävän vähän. Hänen nimikkoseikkailujaan on julkaistu vain kolmesti. Ensiksi Vihreä Lyhty otti matsia liikkuvista kuvista tuttujen avaruushirviöiden kanssa (Vihreä Lyhty vastaan Aliens, Team-up -spesiaali 4/02). Seuraavaksi pääsimme tutustumaan Dennis O’Neilin ja Neal Adamsin kantaaottaviin klassikkosarjoihin 70-luvulta (Vihreä Lyhty & Vihreä Nuoli, DC Spesiaali 1/07). Sitten vuonna 2011 julkaistiin Vihreän Lyhdyn oma leffa ja sen kunniaksi saimme lukea tuoreen version hänen syntytarinastaan (Vihreä Lyhty – Green Lantern). Näiden sarjakuvien lisäksi Vihreä Lyhty on nähty sankaroimassa Oikeuden puolustajien (JLA) riveissä useissa eri seikkailuissa.

Tämänkertaisen tarinan aluksi Sinestro lausuu pitkästä aikaa Vihreiden lyhtyjen valan ja suuntaa pelastamaan kotiplaneettaansa entisten käskyläistensä kourista. Samaan aikaan Hal Jordanilla on hankaluuksia sopeutua sankaruuden jälkeiseen siviilielämäänsä. Tilanne saa kuitenkin yllättävän käänteen, kun Sinestro tulee värväämään Halin avukseen Koruganin vapauttamiseen.

Geoff Johnsin kirjoittama tarina alkaa uskomattoman kliseisesti, mutta nostaa tasoaan loppua kohden. Hal Jordan on saatu kiinnostavaksi muuttamalla radikaalisti hänen asemaansa; hän on Vihreä Lyhty vain Sinestron tahdosta. Jordan on toiminut ennenkin kuin palkollinen, mutta tällä kertaa hänen isäntänsä maailmankatsomus poikkeaa selvästi hänen omastaan. Toisaalta, ei ole täysin selvää mitä Kaikkeuden Vartioiden mielessä pyörii ja kenen etuja heidän tekonsa palvelevat.

Tämän tarinan Jordanin pitäisi olla sama kuin Oikeuden puolustajien sivuilla nähdyn pullistelijan, mutta hahmot vaikuttavat hyvin erilaisilta vaikka ovatkin lähtöisin saman kirjoittajan kynästä. He ovat myös hyvin erilaisissa elämäntilanteissa, joten ei ole täysin selvää, miten eri tarinalinjat tulevat liittymään toisiinsa. Varmaan kuitenkin parempi olla miettimättä liikoja ja keskittyä vain nauttimaan viihteestä.

Dough Mahnken (ja lukuisten tussaajien) loihtima kuvitus on tyylilajilleen uskollista: yllätyksetöntä mutta selkeää ja tarinaa tukevaa. Avaruusolennot on kirjoitettu mielikuvituksettoman ihmismäisiksi, mikä on linjassa voimasormuksen käyttötapojen kanssa. Mielikuvituksen rajat ovat toisinaan yllättävänkin lähellä. Väritys on ammattitaitoista ja tunnelmaa luovaa. RW Kustannus on hoitanut oman osuutensa – jälleen kerran – moitteetta.

Kosminen supersankarointi on haastava kerronnan laji ja kliseiltä on vaikea välttyä. Puitteiltaan Vihreä Lyhty onkin hieman pöhköä avaruusoopperaa, mutta Johns on onnistunut saamaan hahmoihin jonkin verran syvyyttä ja inhimillisiä piirteitä sekä luomaan kiinnostavat lähtökohdat tarinalleen. Sarjakuva päättyy sen verran kiinnostavaan kohtaan, että lukijan on pakko saada tietää miten tarina tulee jatkumaan. Kirjan lukemisesta jäi odotuksia parempi jälkimaku. On erittäin mukavaa saada suomeksi muitakin DC:n sarjakuvia Teräsmiehen ja Batmanin rinnalle.

Keskustele Vihreästä Lyhdystä Kvaakissa.