Maailmanviivalta toiselle

Tokion Akihabaran kulisseissa alkaa tapahtua suuria ja mullistavia ilmiöitä yliopiston Future Gadget Laboratory –kerhon keksiessä tavan lähettää viestejä menneisyyteen. Samalla pienen kerhon jäsenet päätyvät osaksi paljon itseään suurempia tapahtumia rikkoen samalla fysiikan lakejakin.

Steins;Gaten päähenkilö on yliopisto-opiskelija Rintarou Okabe, lempinimeltään Okarin. Yhdessä Future Gadget Laboratoryn jäsenten kanssa Okarin tulee kehittäneeksi laitteen, jonka avulla pystyy lähettämään viestejä menneisyyteen.

Tästä kännykän ja mikroaaltouunin yhdistelmästä kehkeytyy fysiikan laeilla leikittelevä aikamatkustusjännäri Tokion Akihabaran nörttikaupunginosassa. Okarinin ja hänen tovereidensa lailla aikamatkustuksesta ovat kiinnostuneita muutkin, eivätkä kaikki näistä tahoista ole ystävällisiä. Jopa kvanttiteorian mukaista maailmanviivaakin vaihdetaan tarinan edetessä.

Viestejä lähettävän mikroaaltouunin lisäksi tarinan keskiössä ovat historiasta tutut IBM 5100 –tietokone vuodelta 1975, Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN sekä John Titor. Vuosituhannen alussa Titor väitti netin keskustelupalstoilla olevansa kotoisin tulevaisuudesta. Tarinassa IBM on muuntunut IBN:ksi ja CERN puolestaan SERN:ksi.

Puisevan kuuloisista organisaatioista, vuosikymmenien takaisista tietokoneista ja aikamatkustusfysiikasta huolimatta Steins;Gate ei kuitenkaan ole täysipainoinen hc-scifipläjäys. Skenaarioista puuttuu loppuun asti viety uskottavuus ja aika-ajoin pahaksi äityvä Okarinin tohelointi keventää tunnelmaa.

Steins;Gate pohjautuu saman nimiseen visual novel –peliin, joka julkaistiin vuonna 2009 Xbox 360 –konsolille hieman ennen mangaversion alkamista. Visual noveleille tyypillistä on suuri tekstimäärä. Käytännössä pelaajan tehtävänä onkin niissä vain lukea, tehdä valintoja annettujen vaihtoehtojen pohjalta ja viedä näin kuvista ja tekstistä koostuvaa tarinaa eteenpäin.

Aihepiirinsä ja juuri visual novel –alkuperänsä vuoksi Steins;Gate on tekstivoittoinen sarjakuva. Valitettavasti teksti tuntuu lukijasta raskaalta myös ajoittain kankeiden piirroksien takia. Etenkin Okarinin ilmeissä on toisinaan parantamisen varaa.

Yomi Sarachin ote tahtoo paikoin pettää etenkin Okarinin ilmeiden kuvauksessa.
Yomi Sarachin ote tahtoo paikoin pettää etenkin Okarinin ilmeiden kuvauksessa.

Piirtäjä Yomi Sarachin eduksi täytyy kuitenkin sanoa, että hapuilevasta kädestä huolimatta tarinan rytmitys ja ruutujako on kohdillaan. Ilman sujuvaa kerrontaa Steins;Gaten tarinaa voisi olla jopa mahdoton seurata. Pienen alkukankeuden jälkeen Steins;Gate lähtee rullaamaan mukavasti eteenpäin.

Sarja tulee jakamaan lukijoiden mielipiteet vahvasti kahtia. Luettavaa on paljon ja se voi tuntua puisevalta. Myös muistettavaa on paljon, joten kärryiltä putoamisen vaara on myös olemassa. Täysin varauksetta Steins;Gatea ei voi suositella oikein kenellekään, vaikka julkaisuna sarja ottaakin sulavasti paikkansa Ivrean nykyvalikoimassa.

Nimi: Steins;Gate osa 1
Kuvitus: Yomi Sarachi
Alkuperäisteos: 5pb ja Nitroplus
Julkaisija: Ivrea
Käännös: J.J. Pensikkala
Toimitussihteeri: Saana Santalahti
ISBN: 978-84-16352-62-3
Hinta: 6.95€
Osia yhteensä: 3

Keskustele Ivrean mangajulkaisuista Kvaakissa.