Minä olen Charlie jälleen hyllytetty

Maailma kylässä -festivaaleille suunniteltu Sananvapauskylä ei toteudu. Syynä olivat Minä olen Charlie ja Ville Rannan sarjakuvista koostuvat näyttelyt, joita kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Kepa ei kokonaisuudessaan hyväksynyt osaksi järjestämäänsä festivaalia.

– Ihmisten turvallisuus on meille tapahtuman järjestäjätahona kaikkein tärkeintä. Teemme kaikkemme, jotta festivaalin turvallisuusriskit ovat mahdollisimman pienet. Sananvapauskylän osalta konsultoimme Suojelupoliisia (Supo) useaan otteeseen. Heidän uhka-arvionsa pohjalta teimme päätöksen olla ottamatta Muhammed-kuvia keskelle suurta yleisötapahtumaa, kertoo festivaalia järjestävän Kepa ry:n ohjelmajohtaja Outi Hannula.

– Olemme käyneet keskusteluja hyvässä hengessä. Olemme yrittäneet koko kevään löytää kompromissia järjestäjätahojen kanssa siten, että näyttely voitaisiin toteuttaa jollain tavalla, joko sisätiloissa tai niin, että näyttelyn sisältöjä olisi muokattu massatapahtumaan sopiviksi. Käytännössä provosoivat Muhammed-kuvat olisi jätetty tällöin pois, Hannula sanoo. Vaikka sananvapaus on meille tärkeää, mielestämme lapsiperheille tarkoitettu suurtapahtuma ei ole oikea foorumi tuoda sitä esiin nimenomaan provokatiivisten Muhammed-kuvien kautta. Kävijöiden turvallisuus on meille ensisijainen asia. Sananvapautta, esimerkiksi Venäjän heikentynyttä sananvapaustilannetta käsitellään kuitenkin monissa ohjelmanumeroissa festareilla.

Sananvapauskylää suunnitelleet Suomen Pen ja Suomen Sarjakuvaseura olivat tuomassa teemakylään Kallion ja Sellon kirjastoissa jo esillä ollutta suomalaisten sarjakuvataiteilijoiden Minä olen Charlie -näyttelyä, ja Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry Ville Rannan keskustelua herättäneitä sarjakuvia. Kylässä olisivat olleet mukana myös Viestintä ja kehitys -säätiö, Toimittajat ilman rajoja -järjestö, Effi ja Journalistiliitto.

– Emme voi hyväksyä sitä, että kuolleiden toimittajien muistoa kunnioittavasta näyttelystä poistetaan osia. Sananvapautta ei voi paloitella. Sitä joko on tai ei ole, toteaa Kultti ry:n puheenjohtaja Ilkka Lehdonmäki.

– Jos olisimme poistaneet osan kuvista, olisimme alistuneet ennakkosensuurille. Ideana sananvapaus ei ole suhteellinen, toteaa Penin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

Festivaaleilla teemoista kuitenkin keskustellaan. Jukka Relander haastattelee lauantaina 23.5. tanskalaisen Politiken-lehden kulttuuritoimituksen esimiestä Rune Lykkebergia ja sunnuntaina 24.5. Iida Simes keskustelee Petri Hiltusen, Ville Hännisen, Kalle Hakkolan ja Ville Keynäsin kanssa sarjakuvista ja sananvapaudesta Amazon lavalla klo 13-13.40.

Suomen Sarjakuvaseuran koostamassa Minä olen Charlie -näyttelyssä on piirroksia suomalaisilta sarjakuva- ja pilapiirtäjiltä, joita ovat JP Ahonen, Pertti Jarla, Petri Koikkalainen, Timo Kokkila, Heikki Paakkanen, Milla Paloniemi, Jope Pitkänen, Ville Ranta, Joonas Rinta-Kanto ja Aino Sutinen. Esillä on myös Charlie Hebdo -lehtiä, kuten kuuluisa Charia Hebdo -numero, sekä lisäksi Helsingissä pidetyssä kynttilätilaisuudessa käytettyjä Je suis Charlie -kylttejä. Ranskassa purevan pilapiirroksen kulttuuri on pitkä ja vahva.

7. tammikuuta 2015 tapahtui Eurooppaa järisyttänyt terroristi-isku Pariisissa, kun Charlie Hebdo -lehden toimitukseen hyökkäsi kaksi aseistautunutta miestä. He ampuivat 12 ihmistä, joista viisi oli pilapiirtäjiä: lehden kuvapäätoimittaja Stephane “Charb” Charbonnier, Paulette-sarjakuvasta parhaiten tunnettu ja Kemin sarjakuvapäivillä vuonna 1994 vierailut Georges Wolinski, Jean “Cabu” Cabut, Bernard “Tignous” Verlhac ja Philippe Honoré.

* Kepan tiedote
* Kultti ry:n tiedote
* Kvaakissa keskustellaan Minä olen Charlie -näyttelystä