Dragon Ball jatkuu Suomessa

Kansanedustajia, asiantuntijoita ja harrastajia puhuttanut Akira Toriyaman Dragon Ball ilmestyy jälleen suomeksi vuonna 2004. Monet ovatkin jo huomanneet mainoksia, jotka lupaavat osan viisi ilmestyvän 9.1.2004.

Dragon Ballin ilmestymisen jatkuminen on ollut epävirallista tietoa jo muutaman kuukauden ajan. Nettivakoilijat olivat ehtineet panna merkille, että kaupparekisteriin oli merkitty yhtiö Sangatsu Manga, Kolibri-kustannuksen tytäryhtiö. Samoihin aikoihin joulukuussa kuuluisa yleisöön vetoava Dragon Ball -tiedote katosi Kolibrin verkkosivuilta.

Vuodenvaihteessa uuden julkaisuyhtiön Sangatsu Mangan verkkosivusto alkoi herätä henkiin, ja tätä kirjoitettaessa (3.1.04) sivusto alkaa näyttää vähitellen valmiilta. Esimerkiksi Dragon Ball -osastossa on luettavissa neljän edellisen ilmestyneen osan juonikuvaukset.

Virallisessa tiedotteessaan Annamari Arrakoski-Engardt, Sangatsu Mangan kustannusjohtaja toteaa seuraavaa:

“Suomessa kiinnostus Manga-kulttuurin kirjoja kohtaan on noussut ja suoranaiseksi lumivyöryksi kasvaneen Dragon Ball -sarjakuvan myyntiä jatketaan tammikuussa 2004, jolloin sarjan viides sarjakuvakirja julkaistaan. Manga eli japanilainen sarjakuva eroaa länsimaisesta monella tapaa. Taitto on peilikuva länsimaisesta, eli sarjakuvaa luetaan lopusta alkuun ja oikealta vasemmalle. Dragon Ball on ensimmäinen suomeksi julkaistu sarja, joka on uskollinen manga-tyylille myös taittonsa puolesta.

Kirjan hinta on 5,50 euroa ja nyt sitä on saatavilla ei vain Lehtipisteissä vaan myös kirjakaupoissa kautta maan. Dragon Ballin viidennen sarjakuvakirjan julkaisee Kustannus Kolibri Oy:n uusi sarjakuvalinja Sangatsu Manga, joka tulee kustantamaan vain japanilaisia sarjakuvia.”

Suomessa on käyty keskustelua siitä, minkä ikäiselle lukijalle sarja on sopiva, joten selvyyden vuoksi kirjojen kansiin on lisätty “Suositellaan yli 12-vuotiaille” -teksti väärinkäsitysten välttämiseksi. Teossarja on erinomainen lisä suomalaiseen sarjakuvakulttuuriin. Olemme varmistaneet, että aineisto soveltuu varhaisnuorille ja aikuisille sarjakuvakuluttajille.

Ensimmäiset mainokset on jo ehditty bongata MikroBitti-lehden uusimmasta numerosta.

Esimerkiksi Ruotsissa Dragon Ball on myyntitilastojen mukaan maan ostetuin nuortenkirja, jonka yhteenlaskettu vuotuinen painos on käsittämättömät 800 000 kpl. Ruotsissa ilmestyy myös tasokas mangalehti, jonka veroisesta Suomessa voi vasta haaveilla. Kenties tulevaisuudessa vastaava voisi olla mahdollista meilläkin, kunhan suomalainen yleisö oppii lukemaan mangaa, muussakin mielessä kuin oikealta vasemmalle.

Sarjakuvaharrastajat yleisesti, ja mangaharrastajat erityisesti, voivat myös tuntea ainakin vähäistä ylpeyttä siitä, että kansalaisvastarinta on tuottanut myönteistä tulosta. Suomen historiassa ei ole montaakaan tapausta, joissa asiantuntijoiden masinoima ja eduskuntatasolle asti viety tietyn kirjan kriminalisointi on pyörretty harrastajapiirien kansalaisaktiviteetin johdosta. Olkoonkin, että Dragon Ballia kohtaan harjoitettu paheksunta oli ylimitoitettua ja teki itse itsensä naurettavaksi.

Väheksyä ei voi sitäkään, että ensimmäinen päivälehtijulkisuuden läpäissyt asiallisen tuntuinen artikkeli Dragon Ballista ilmestyi Aamulehdessä 13.12.2003 ja levisi sieltä maakuntalehtien artikkelipalvelun myötä mm. Kainuun Sanomiin.
Dragon Ballin vastaanotto Suomessa ja sitä seurannut “keskustelu” ovat asioita, joista kirjoitetaan vielä monta pro gradu -opinnäytettä, mutta tässä vaiheessa tärkeintä on, että Dragon Ball jatkuu.

Suomalaiset mangakustantajat Egmont että Sangatsu ovat antaneet myös ymmärtää, että heidän mangatarjontansa tulee monipuolistumaan jatkossa, ja luvassa on uusia nimikkeitä Dragon Ballin ja Ranman lisäksi. Tämä kaikki on erittäin tervetullutta. Mangavuosi 2004 alkaa mainiosti.