Tajunnanvirtaa

Kuusipäinen kuristaja, siis kahdella uulla, on Jukka Tilsan tuorein töräytys. Meno on juuri niin älyvapaata kuin nimen perusteella saattaa odottaa. Siis sarjakuvan ja tekijän nimen perusteella.

Kuusipäinen kuristaja
Jukka Tilsa
Suuri Kurpitsa (2015), ISBN 978-952-9887-96-5, 48 sivua, 172mm x 246mm, mustavalkoinen, liimasidottu
10 €

Jukka Tilsan edellinen sarjakuva (Eikka Etevä hurmaa hameväen) ilmestyi pari vuotta sitten, joten Kuusipäiselle kuristajalle olikin jo tilausta. Tällä kertaa tarjolla on kymmenen tarinaa, joiden pituus vaihtelee yhdestä sivusta yhteentoista. Tuttuun tapaan tarjolla on puujalkavitsejä ja sanakikkailuja. Tilsalla ei ole mitään syytä vaihtaa tyyliään. Taas mennään sellaisilla kierroksilla, että tämän kirjan tarinoista riittäisi vitsejä Hollywood-komedioihin vuoden tarpeiksi. Tai nykyaikana kahden.

Kuvitus on yksinkertaisen selkeää, suorastaan naivistista, mutta tarkoitusta palvelevaa. Ulkoasusta ja juttujen tyylistä tulee mieleen Opinsaunat, Kevätpörriäiset ja muut vastaava koululaisten lehdet. Tilsan jutuissa on vastaavaa tuoreutta ja yllätyksellistä ajatuksenvirtaa. Tällaisten juttujen lukeminen on todella virkistävää ja ne saavat hyvälle tuulelle. Tilsalla on kyky saada tolkuttomat jutut kuulostamaan täysin järkeviltä. Jos minä kirjoittaisin yhtälöstä, jonka oksennukselle tulee nälkä, jonka tyydyttämiseksi yritetään pyydystää kääretorttu, joka pääsee kuitenkin pakenemaan leipäjonoon, niin kuulostaisi siltä, että minun kannattaisi vähentää päihteiden käyttöä. Tilsa sen sijaan tekaisee tuosta viihdyttävän sarjakuvan.

Kuusipäinen kuristaja on vauhdikas sarjakuva, jota voi suositella kaikille huumorin ystäville ja piristystä kaipaaville. Oikeastaan lääkärit voisivat määrätä Tilsan sarjakuvia kevätmasennukseen: yksi sarjakuva päivässä tai tarpeen mukaan, kunnes oireet lievittävät.

Keskustele Jukka Tilsan sarjakuvista Kvaakissa.