Navis palaa juurilleen

Sillage 10 – Paluu tuleen

Käsikirjoitus: Jean-David Morvan

Piirrokset: Philippe Buchet

Kustantaja: Egmont kustannus

Suomentaja: Mirka Ulanto

Hinta: 18,95 e

ISBN: 978-952-233-865-5

Sillage-sarja seuraa viidakkoplaneetalla kasvaneen nuoren naisen, Naviksen, tarinaa. Sarjan ensimmäisessä albumissa valtava avaruudessa matkaava ja lukemattomiata eri roduista koostuva saattue, Sillage, otti Naviksen huostaansa ja vuosien kuluessa hänestä valmennettiin Sillagea palveleva avaruusagentti. Naviksen kotiplaneetta annettiin perinpohjaisten muutostöiden jälkeen asuinpaikaksi eräälle uhanalaiselle rodulle.

Egmont kustannus on edennyt Sillage-julkaisuissaan jo sarjan kymmenenteen albumiin. Suomalaiset sci-fi-harrastajat ovat siis näköjään löytäneet sarjan ja myös pitäneet lukemastaan. Eurooppalaisen tieteissarjakuvan kohdalla olikin Suomessa pitkän aikaa melko hiljaista, kun klassikkosarja Avaruusagentti Valerianin seikkailut pääsivät päätökseensä. Hyvä, että Sillage käy kaupaksi, sillä kyseessä on huolella ja rakkaudella tehty laatutuote.

Paluu tuleen -albumin alussa Navis palaa entiselle kotiplaneetalleen, josta Sillage hänet aikoinaan löysi. Siellä hänen tarkoituksena on korjata vanha vääryys, jonka olemassaolon hän sai tietää edellisen albumin lopussa. Pian saavuttuaan viidakkoplaneetalle Navis alkaa yht’ äkkiä muistaa tapahtumia ajalta, jolloin oli hyvin nuori, oikeastaan vasta pieni vauva. Lähes kaikki hänen muistikuvansa lapsuudesta menevät kerralla uusiksi ja nuo uudet muistikuvat eivät ole kovinkaan miellyttäviä. Ja ikään kuin tuossa ei olisi jo kylliksi, niin kaiken kukkuraksi Sillagen sotilaat ovat Navisin perässä. Sillage näet haluaa sankarittaremme edesvastuuseen tämän tekemien töppäysten takia.

Jos Navis joutuukin painimaan menneisyydessä tehtyjen tekojen ja niistä kannettavien seurausten kanssa, niin myös toinenkin entiselle viidakkoplaneetalle palaava henkilö on hiukan samassa tilanteessa. Hän on kansansa jumaloima suuri sankari, mutta sankaruus ei näytä olevan ainakaan tässä tapauksessa kovinkaan yksinkertainen tai miellyttävä asia, vaan pikemminkin sangen traumaattinen kokemus.

Tämän albumisarjan varhaisimmissa tarinoissa pelastettiin planeettoja tuholta tai korjattiin kokonaisten kansojen kokemia vääryyksiä. 44-sivuinen albumi tuntui aika usein olevan hiukan liian lyhyt moisten jättimäisten ongelmien käsittelyyn, ja niinpä varsinkin tarinoiden loppuratkaisut tuppasivat olemaan hätäisiä ja hiukan naiveja.

Uusimmissa albumeissa tekijät ovat keskittyneet Navisiin ja tämän lähipiiriin kokonaisten planeettojen sijaan. Sankarittaren ja hänen ystäviensä kohtaamissa ongelmissa riittää toki edelleenkin mukavasti haastetta, mutta nyt kun fokus on muutamissa henkilöissä kokonaisten kansojen sijaan, albumien lopetukset toimivat paljon paremmin. Varsinkin edellisen albumin, Soluttautujan, loppu on suorastaan shokeeraava.

Viimeisimmissä albumeissa on havaittavissa sellainenkin piirre, että tarinan kaikkia lankoja ei solmitakaan yhteen albumin loppuun mennessä, vaan keskenjääneisiin tapahtumiin palataan taas uudelleen myöhemmissä albumeissa.

Piirtäjä Philippe Buchet’n sommittelemat sivutaitot ovat melko monimutkaisia. Ruudut on kuitenkin aseteltu ajatuksella, ja lukijalle hiukan ylimääräistä haastetta tarjoava sivusommittelu istuu oikein hyvin nimenomaan tällaiseen sci-fi-sarjakuvaan. Sillagen yleisilme on persoonallinen ja moderni.

Keskittynyt lukija pysyy kyllä hyvin mukana tarinan pyörteissä. Tosin tämä uusin albumi vaati minulta kaksi lukukertaa, jotta koin ymmärtäneeni kaikki juonen koukerot. Syynä ei ollut sivutaitto, vaan se, että tarinassa on paljon takautumia, jotka hiukan vaikeuttavat juonen seuraamista. No, kaksi lukukertaa yhden albumin hinnalla voi olla lukijan kannalta erittäin hyväkin juttu! Vastinetta koko rahalle siis, kertakaikkiaan.

Keskustelua Sillagesta Kvaakissa.