Brian Epsteinin elämä – ja kuolema

Kun Brian Epstein näki Beatlesit esiintymässä Liverpoolin Cavern-kellarikuppilassa, siitä alkoi yksi aikakautemme suurimmista tarinoista. Epsteinin unelmat toteutuivat, Beatles valloitti maailman hänen johdollaan, vaihe vaiheelta.

Viides beatle – Brian Epsteinin tarina
(RW Kustannus 2015, alk. The Fifth Beatle: The Brian Epstein Story)
Käsikirjoitus: Vivek J. Tiwary
Taide: Andrew C. Robinson ja Kyle Baker
Kovakantinen, 4-v., 168 ss., 168 mm x 256 mm
ISBN: 978-88-68739-81-2
28,95 €

Viides beatle -sarjakuvaromaanin tekijöitä on trio; käsikirjoituksesta vastaa Vivek J. Tiwary ja taiteesta Andrew C. Robinson (Dusty Star, Starman) sekä Kyle Baker (Why I Hate Saturn, Plastic Man).

Tiwary kertoo kiinnostuneensa Brian Epsteinista liike-elämän, ei musiikin, kautta. Nuorena kauppakoululaisena Tiwary haaveili managerin urasta ja alkoi kaivaa tietoa esiin Epsteinista. Epsteinista tuli hänen ”opettajansa menneisyydestä” ja tutkimus muuttui vuosien myötä taideteokseksi, sarjakuvaromaaniksi viidennestä beatlestä. Viides beatle on kunniakas arvonimi, jolla on usein tituleerattu Beatlesien hovituottajaa, George Martinia. Brian Epstein on jäänyt osin unohduksiin. Tiwary haluaa selvästikin nostaa Epsteinin esiin historian hämäristä, paikalle, joka tälle kuuluu.

Beatlesien, tai oikeammin Epsteinin, uran alkuaika kuvataan romaanissa taisteluna vähän kaikkea vastaan. Hän on yhteensopimaton ja ulkopuolinen, mutta ymmärtää täydellisesti ajan hengen. Homoseksuaalisuus oli sekin vielä 60-luvun Britanniassa rikos ja suunnaton vaara uralle ja elämälle. Paljastumisen vaara oli aina olemassa.

Miehiset auktoriteettihahmot istuvat kirjoituspöytiensä takana niin monta kertaa nauramassa ja ilkkumassa Epsteinille ja hänen esittämilleen ideoille, tyhminä ja ahneina. Epstein sen sijaan on tyylikäs ja ajatuksensa elegantisti muotoileva herrasmies, hiukan varautunut mutta briljantti. Elviksen managerin, eversti Parkerin kohtaaminen on lähes surrealismia ja kuvaa täydellisesti näiden kahden managerin erilaisuutta.

Epstein popsi jatkuvasti pillereitä, ja tarinassa on hallusinatorisia elementtejä enenevästi loppua kohden.Hurjimmillaan Beatles-elämä oli toki oikeastikin melkoista sekoilua, Kaaosta Filippiineillä -kappale on piirrety karikatyyrimäisenä kohelluksena. Beatleseistä oli todellakin olemassa samantyylinen animaatiosarja USA:n televisiossa 60-luvun jälkipuoliskolla. Kyle Baker, osuudesta vastaava toinen kirjan taiteilijoista, on tunnustautunut sarjan faniksi.

Itse Beatlesit ovat sarjakuvaromaanissa koko tarinan ajan enemmälti taustalla, mutta heidät kuvataan tavattoman rakastettavina poikakultina. Siloposkinen ulkonäkö on kuin vanhoista purkkakeräilykuvista ja julisteista, ilmeisen tarkoituksellisesti. John Lennon oli Epsteinille myös seksuaalisen mielenkiinnon kohde, vaikka vastakaiku olikin vain leikittelyä. Kohtaus aurinkorannalla, jossa John kiusallaan vikittelee Briania, on erinomainen. Paul McCartney oli eniten Epsteinin hengenheimolainen, luova mutta tolkun ihminen. Epsteinin sihteeri, Moxie, on kuin hengetär tai punatukkainen keiju, aina läsnä auttamassa ja laukomassa viisauksia.

Viides beatle sisältää monta sivua johdantoja ja jälkipuheita. Erityisesti Robinsonin hahmotelmat ja luonnokset avaavat hienosti taiteellista luomisprosessia. Antti Poussan käännös on hauskaa ja rentoa tekstiä, joskin jotkin sanaleikit on selvästikin pitänyt puoliväkisin vääntää suomeksi. ”POPPILAN TOPPILAAN!!!”

Värit ovat tärkeä osa kerrontaa. Alun Liverpool on synkkä ja sateinen satamakaupunki, mutta The Beatles sytyttää värit maailmaan. Tuo karnivaalinen väriloisto on sama kuin Epsteinin vaalimassa härkätaistelujulisteessa, joka symbolisoi myös hänen jatkuvaa kamppailuaan yhtyeen menestyksen puolesta: ”Beatlesistä tulee suurempi kuin Elvis!”

Viides beatle on humoristinen mutta surumielisen haikea tarina miehestä, joka sai kaiken ja antoi vielä enemmän. Brian Epsteinin tarinan kautta Tiwary on jollakin tapaa se ymmärtävä ystävä, jota Brianilla ei koskaan ollut. Kun tuttu menestystarina kerrotaan uudesta näkökulmasta, se tuntuu raikkaalta ja jännittävältä.

* * *

Kirja on ulkoasultaan tyylikäs kaikin puolin. Viidennen beatlen suomeksi julkaissut RW Kustannus on osa Italiassa, Hollannissa ja Tanskassa toimivaa DC Entertainmentin RW Edizioni -julkaisuyritystä. The Fifth Beatle: The Brian Epstein Story ei kuitenkaan ole alkujaan DC:n kustantama sarjakuva vaan Dark Horse- kustantamon, mutta oikeudet romaaniin on saatu Italian Rolling Stone -lehden kautta, jossa se siellä julkaistiin.

Ulkomaiset kustantajat ovat tulossa Suomeen. Sarjakuvien osalta Suomessa on selvä markkinatyhjiö, jota RW Kustannus täyttää runsaalla tarjonnallaan. Kiitos siitä.

Keskustele Kvaakissa Beatles-sarjakuvista ja RW Kustannuksen (supersankari)sarjakuvista.

Beatles-sarjakuvien arvosteluja: Arne Bellstorfin sarjakuvaromaani Baby’s In Black ja Mauri Kunnaan Piitles.

Fifth Beatle -kotisivut sisältää lisää näytteitä ja tietoa (englanniksi).