Batmanin poika

Batmanilla ja Robinilla on ongelmia. Kuten isillä ja pojilla tuppaa olemaan. Lisäksi kuvioihin ilmestyy mystinen hahmo Bruce Waynen menneisyydestä. Myös hänellä on kana kynittävänä Batmanin kanssa.

Batman ja Robin osa 1 – Synnyimme tappamaan
Alkuperäisjulkaisut: Batman & Robin 1-8 (2011, 2012)
Tarina: Peter J. Tomasi
Kuvittaja: Patrick Gleason, Mick Gray ja Guy Major
Väritys: John Kalisz
Suomentaja: Petri Silas
Kustantaja: RW Kustannus, 2015
Sidosasu: Sidottu, 192 s., 4-värinen
ISBN: 978-88-68736-52-1
Hinta: 29,95 euroa

Viides Robin, eli Damian Wayne, on Talia Al Ghulin sanojen mukaan hänen ja Bruce Waynen poika. Talia koulutti pojastaan salamurhaajaa mutta nyt 10-vuotiaana hän on siirtynyt taistelemaan isänsä rinnalla rikollisuutta vastaan. Isällä ja pojalla vain on suuria erimielisyyksiä siitä miten rikollisia tulisi kohdella. Damian esiteltiin suomalaislukijoille vuonna 2008 Batman ja poika -tarinassa ja hän on ollut mukana myös viime vuosien Batman-kirjoissa.

Sarjan nimen mukaisesti Batmanissä ja Robinissa keskitytään päähenkilöihin ja heidän isä-poika-suhteeseensa. Muut hahmot eivät saa paljoa ruutuaikaa Alfred Pennyworthia ja tarinan pahista, Nimetöntä, lukuun ottamatta. Perinteisesti Batman on esitetty synkkänä kostajana ja Robin tunnelmaa keventävänä väripilkkuna. Nyt tämä kuvio saatu käännettyä toisin päin ja Robinista on tullut se uhkaavampi osapuoli. Ei sillä, että Batman olisi muuttunut yhtään pehmommaksi. Tyypillisesti supersankarit ratkovat ongelmat väkivallalla, mutta perhesuhteissa pitää kokeilla jotain muuta, mikä lisää tarinan kiinnostavuutta.

Tarinan sähäkkä alku on kuin Predatorista mutta sitten meno rauhoittuu perinteisiin uomiin ja käydään puimaan Brucen ja Damianin kipeää isä-poika-suhdetta. Aiempien kirjoittajien toimesta Damian on vaikuttanut todella rasittavalta hahmolta, mutta Peter J. Tomasi onnistuu tekemään itsepäisestä nulikasta inhimillisemmän ja ongelmineen sympaattisen. Hahmosta olisi tietysti voinut tehdä alun alkaen hieman vanhemman, sillä 10-vuotiasta on vaikea pitää varteenotettavana vastuksena huippuunsa treenatuille aikamiehille.

Kirjan kuvituksesta vastaavat Patrick Gleason, Mick Gray ja Guy Major ovat pitäytyneet yllätyksettömässä supersankarityylissä. Elottomat asiat on kuvattu yksityiskohtaisesti, mutta ihmisten kasvot näyttävät paikoitellen todella kömpelösti piirretyiltä. Kuvakerronta on dynaamista ja vauhdikasta. Nimettömän ulkonäöstä ja asenteesta tulee elävästi mieleen Tappajan päähenkilö, jonka edesottamuksista julkaistiin englanninkieliset versiot samoihin aikoihin tämän sarjan kanssa. Tiedä sitten onko asioilla mitään yhteyttä.

Batman ja Robin jatkaa RW Kustannuksen laadukkaasti tehtyjen julkaisujen sarjaa. RW:n kirjoissa tuntuu olevan vakiona ekstroja; tällä kertaa mukaan on mahtunut tarinaluonnos, käsikirjoitusnäyte ja hahmoluonnoksia.

Synnyimme tappamaan aloittaa Batmanin ja Robinin yhteisseikkailut melko lupaavasti. Toivottavasti sarja ei kuitenkaan notkahda samalla tavalla kuin samoihin aikoihin julkaistut Batman-lehden tarinat. Mielenkiinnolla jään odottamaan pysyykö Tomasilla palikat paremmin käsissä kuin Scott Snyderilla.

Keskutele Batman-sarjakuvista Kvaakissa.