Sarjakuva-Finlandian voitti Tiitu Takalon Minä, Mikko ja Annikki

Kaisa Leka ja Tiitu Takalo signeeraamassa Kemin sarjakuvapäivillä 2014.
Kaisa Leka ja Tiitu Takalo signeeraamassa Kemin sarjakuvapäivillä 2014.

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla jaettu vuoden 2015 Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinto meni Tiitu Takalon Minä, Mikko ja Annikki -albumille.

Kymmenen finalistin joukosta voittajan valitsi kirjailija Katja Kettu. Hän perusteli valintaansa seuraavasti:

”Tiitu Takalon Minä, Mikko ja Annikki on lyyrisellä ja oivaltavalla tavalla historiallista ja henkilökohtaista yhdistävä sarjakuvateos. Yhden työläiskorttelin vaiheiden kautta se tarjoaa arvokkaan kurkistusikkunan suomalaisen teollisuuskaupungin vaiheisiin, taloudelliseen, sosioekonomiseen ja kulttuuriseen kehitykseen. Merkittäväksi teoksen tekee taiteilijan omakohtainen, heittäytyvä kerronta sekä kuvituksen upea viivan ja pintojen hallinta.”

Minä, Mikko ja Annikki (Suuri Kurpitsa 2014) on omaelämäkerrallinen rakkaustarina ja remonttipäiväkirja, mutta se kertoo myös kyläpahasen kasvutarinan maan merkittävimmäksi teollisuuskaupungiksi. Kaupunki kasvaa käsi kädessä tehtaiden tuotannon kanssa. Rakennetaan kaupunginosa työläisten kodeille ja kaupunginosaan kortteli, joka nimetään myöhemmin Annikiksi.

Kemissä oli esillä näyttely voittajateoksesta.
Kemissä oli esillä näyttely voittajateoksesta.

Tiitu Takalo (s. 1976) on tamperelainen sarjakuvantekijä, kuvataiteilija, pienkustantaja, feministi ja monen sortin aktivisti. Hän julkaisi 2001-2007 seitsemän numeroa naisten tekemään sarjakuvaan keskittynyttä Irtoparta-lehteä. Kaikki omaehtoinen taide, tanssi ilman sääntöjä, ilo ja rohkeus ovat Tiitu Takalolle tärkeitä asioita. Hänen sarjakuviaan on julkaistu myös ruotsiksi, puolaksi, portugaliksi, englanniksi, venäjäksi, hollanniksi, ranskaksi ja unkariksi.

Sarjakuva-Finlandia on Tampere Kuplii ry:n vuodesta 2007 jakama palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa. Vuonna 2015 ehdolla oli 63 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi kymmenen finalistia päätuomari Ketun puntaroitavaksi.

* Sarjakuva-Finlandia
* Minä, Mikko ja Annikki on arvioitu Kvaakissa
* Kvaakissa on keskusteltu vuoden 2015 Sarjakuva-Finlandian ehdokkaista