Teräsmies, urho vai uhka?

“Onko hän urho vai uhka?” Teräsmies puolustaa Metropolista jos jonkinlaisilta kammotuksilta. Mutta, mutta… onko sankari, Huomispäivän mies, syypää siihen, että Metropoliksen asukkaat joutuvat lähes joka päivä koviin koettelemuksiin. Tulevaisuuden miehen käytös muuttuu sekin niin oudoksi, että hän vaikuttaa itsekin vaaralliselta avaruusoliolta.

Teräsmies, 1. osa – Huomispäivän hinta
(RW Kustannus 2015, alkuperäislehdet Superman 1-6, 2011-2012)

Teksti: George Pérez
Taide: Nicola Scott, Trevor Scott, Jesus Merino,
George Pérez
Suomennos: Antti Koivumäki
144 ss., 4-v, 168×256 mm, kovakantinen
ISBN: 978-88-68736-50-7
26,95 €

Kuka Teräsmies on? Onko hän Kal-El vai Clark Kent, kryptonilainen vai ihminen? Hahmoon ovat aina liittyneet monimutkaiset identiteettiongelmat, jotka ilmenevät sangen usein paitsi ulkoisina niin myös sisäisinä taisteluina. Teräsmies on aina kuvattu vankkumattomana hyvyyden puolustajana pahaa vastaan. Ennen ei mikään uhannut tätä käsitystä muutoin kuin hetken leikittely käsikirjoituksessa, kunnes loppukäänne korjasi tilanteen.

Ajan mukana muuttuva Teräsmies, kännykkä korvassa lennossa.
Ajan mukana muuttuva Teräsmies, kännykkä korvassa lennossa.

Nykytarinoissa on totisempi sävy, valinnat ovat vaikeita ja aina ei voi tietää, johtavatko hyvät aikeet haluttuun tulokseen. Asenteiltaan naiivin mustavalkoisiin mutta perusvärikkäisiin seikkailuihin ei tietenkään enää ole paluuta, koska ne tuntuisivat liian lapsellisilta. Sarjakuvien uusi aika on teräksenharmaa, eikä Teräsmiehellä ole enää punaisia housuja trikoittensa päällä. Ajat muuttuvat ja sankarit niiden mukana.

Vanhojen Teräsmiesten kansissa Teräsmies kuvattiin lukemiseen yllyttävästi tuon tuosta tilanteissa, joissa hänen ylevä moraalinsa asetettiin kyseenalaiseksi. Aina silti löytyi jokin enemmän tai vähemmän luonnollinen selitys sille, miksi Teräsmies vaikkapa kohteli kaltoin joko lemmittyään Lois Lanea tai parasta kaveriaan Jimmy Olsenia. Kun sarjakuvakustantamo DC loi universuminsa uudelleen tunnuksella Uusi 52, tästä perinteestä on yhä pidetty kiinni: miksi Teräsmies käyttäytyy niin oudosti… Tosin nuo vanhat tarinat olivat silloin ennen usein humoristisia tai jopa absurdeja, uudet tarinat eivät sitä sitten enää olekaan – kaikki on muuttunut synkemmäksi ja Teräsmies kuvataan toistuvasti kiilusilmäiseksi raivopääksi, epäinhimilliseksi ja pelottavaksi.

Lois Lanen ja Teräsmiehen suhde on läheinen, ja etäinen.
Lois Lanen ja Teräsmiehen suhde on läheinen, ja etäinen.

Egmont julkaisi ennen RW Kustannusta osan Uuden 52:n alkuvaiheen Teräsmies-sarjakuvista suomeksi. Ne oli koottu Action Comics -sarjakuvalehdestä; Huomispäivän hinta aloittaa Superman-lehden ensimmäisestä numerosta, joka tapahtuu Teräsmiehen ajassa viisi vuotta Action Comics -lehtien jatkumon edellä. Uusi lukija voi silti hypätä vauhdissa mukaan, sillä keskeisiä kohtia sankaritarussa kerrataan avuliaasti. Myös superkykyjä, henkilöitä ja Metropolista esitellään kuin turistikierroksella. Sankari vain ei itse tee itseään tykö; Teräsmies on hämmentyneen, lähes häiriintyneen oloinen. Hahmoon ei pysty samaistumaan kuten ennen. Mutta löytyykö tälläkin kertaa luonnollinen selitys sille, miksi Teräsmies käyttäytyy kummasti?

Jumalisen Teräsmiehen maallinen alter ego Clark Kent on sympaattinen kaveri. Kerrontaan saadaan huilaushetkiä ja rennompaa sävyä aina kun Clark tulee kuvaan mukaan. Kun ruutuaikaa annetaan Teräsmiehelle, saadaan angstia ja ahdistunutta tappelunnujakkaa. Teräsmiehen kamppailu itsensä kanssa viedään niin symboliseen kuin konkreettiseen lopputulemaansa, tosin liiallisen toiston kanssa. Kaavamaiset yhteenotot muotoaan muuttavan vihollisen kanssa ovat kuin kuvallista tautologiaa. George Pérez on kertonut joutuneensa tekemään käsikirjoitukseen muutoksia toimituksellisten vaatimusten takia sen kuuluisan “taiteellisen vapauden” kustannuksella. Myöskään viittasankarin tuttua konnagalleriaa ei saanut käyttää, jotta jatkumoon ei olisi tullut epäjohdonmukaisuuksia.

Huomispäivän hinta on perusvarmaa supersankarisarjakuvaa. Tähtiin ei vielä kurkoteta eikä lennetä, mutta ennakkotietojen mukaan parempaa on luvassa. Väritys on sävykästä ja taistelukohtauksissa suorastaan räiskyvää. Antti Koivumäen suomennos on sujuvaa suomea. DC-kustantamon oikeudet ovat Suomessa siirtyneet RW Kustannukselle ja uusia kokoomia on todennäköisesti tulossa vinhaa vauhtia.


Keskustele Kvaakissa Teräsmiehestä ja RW Kustannuksen julkaisemista supersankareista.

Ks. myös OIKEUDEN PUOLUSTAJAT 2 – Vihollisen matka,Teräsmies – Miehet terästä ja All-Star Superman.