Sivulliset uhrit

Oikeuden puolustajat, eli Teräsmies, Batman, Ihmenainen, Salama, Vihreä lyhty, Vesimies ja Kyborgi, ovat olleet maisemissa vasta muutaman vuoden, mutta he ovat jo onnistuneet luomaan itselleen vihollisia. Supersankaruus kun ei ole helppoa puuhaa ja taistelujen tuoksinassa voi syntyä sivullisia uhreja.

OIKEUDEN PUOLUSTAJAT 2 – Vihollisen matka
Alkuperäisjulkaisu: Justice League 7-12
Kirjoittaja: Geoff Johns
Kuvittajat: Jim Lee, Gene Ha, Carlos D’Anda, Ivan Reis ja Ethan van Sciver
Tussaajat: Scott Williams, Gene Ha, Carlos D’Anda, Joe Prado, Mark Irwin, Jonathan Glapion, Sandra Hope, Matt Banning, Rob Hunter, Joe Weems, Alex Garner, Trevor Scott, Ethan van Sciver ja David Finch
Värit: Alex Sinclair, Art Lyon, Gabe Eltaeb, Pete Pantazis Hi-Fi, Sonia Oback, Tony Avina
Suomennos: Antti Koivumäki
Ladonta: Massimo Falabella
Kansitaide: Jim Lee, Scott Williams ja Alex Sinclair
Kustantaja: RW Kustannus, 2015
Kovakantinen, 176 värisivua, 168 x 256 mm, painettu Italiassa
ISBN: 9788868736491
Hinta: 28,95 euroa

Oikeuden puolustajat koostuu DC Comicsin kovimmista supersankareista. Ryhmän ensiesiityminen tapahtui jo vuonna 1960, joten matkan varrelle on mahtunut lukuisia eri tekijöitä ja kokoonpanoja. Suomeksi on aiemmin nähty kaksi versiota ryhmästä: 90-luvun taitteessa meille tarjoiltiin Keith Giffenin ja J.M. DeMatteisin hupailuja ja 2000-luvun alussa saimme nauttia Grant Morrisonin jumaltaruista. Tällä kertaa meno selvästi maanläheisempää ja vakavampaa.

Tuoreimman Oikeuden puolustajat -sarjan ensimmäinen osa saatiin suomeksi Egmontin toimesta jo 2013 ja tässä RW Kustantamon toisessa kirjassa jatketaan suoraan siitä. Tällä kertaa maapallon suurimmat sankarit saavat vastaansa mystisen vihollisen, joka tietää sankareiden kaikki heikkoudet. Ongelmia aiheuttavat myös ryhmän sisäiset jännitteet, joiden purkamiseen ei sanat riitä.

Oikeuden puolustajien ensimmäisen kokoelma oli selkeä ja suoraviivainen rymistely, jonka tiimellyksessä sankarit tutustuivat toisiinsa. Nyt Geoff Johns yritettää saada hahmoihin ja teemoihin lisää syvyyttä ja vakavuutta mutta heikolla menestyksellä. Liika vakavuus vain paljastaa miten naurettavalta koko kyhäelmä vaikuttaa. Tarina nykii eteenpäin kuin vaarin Samara, sillä hahmoja on monta ja ajassakin pitää hyppiä. Välillä tiputellaan tiedonmuruja, jotka aukeavat DC:n hahmoja tunteville, mutta voivat aiheuttaa ihmetystä uusille lukijoille. Tavoitteena on tietenkin vihjailla, että universumissa on paljon muutakin kuin nämä hahmot, joten pysykää vain kelkassa mukana.

Vihollisen matkan kuvittamiseen on osallistunut iso joukko tekijöitä, mikä näkyy tyylien vaihteluna. Gene Han taitelemat ensimmäiset sivut näyttävät selvästi paremmilta kuin Jim Leen ja kumppaneiden työstämä loppukirja. Väritys palvelee tarinaa ja pitää kuvat selkeinä. Ulkoasun puolesta kirja on houkuttelevan näköinen ja Antti Koivumäen suomennos pelittää mallikkaasti.

Ajan hengen mukaisesti supersankarit yritetään esittää traumatisoituneina jumalina, mutta tarkemmin katsottuna he vaikuttavat pieniltä lapsilta. Jos asiat eivät mene niin kuin itse haluaisi, niin sitten tapellaan, vaikka ihan vain kavereiden kesken. Ongelmat ovat yksinkertaisia ja ne yritetään ratkaista väkivallalla. Sankarit tuntuvatkin yhtä moniulotteisilta kuin paperi, jolla he seikkailevat. Jokaisen hahmon luonteen voisi tiivistää yhteen tai kahteen sanaan, joten syvällistä henkilökuvausta ei ole tarjolla, mutta eihän sitä kukaan kai odotakaan. Parhaiten ruutuaikansa käyttävät Vihreä lyhty, Salama ja Batman. Muut sankarit jäävät statisteiksi.

Vihollisen matka on kuin pikaruoka-annos. Monta ihmistä on häärännyt sen kimpussa, joten annos on tehotuotettu ja persoonaton. Kyllähän sillä nälkä sillä siirtyy, mutta ei se mikään ikimuistoinen kokemus ole. Oikeuden puolustajat on kevyttä viihdettä, joka hapuilee vakavampia teemoja siinä kuitenkaan onnistumatta. Väkivaltaa seikkailussa riittää, joten sitä ei voi ihan nuoremmille suositella, mutta meno on turhan naiivia varttuneemmalle lukijalle. Voinee tätä kuitenkin suositella toimintaviihteen ystäville. Parasta kirjassa oli tulevien tarinoiden mainostaminen. Pakostakin kiinnostus herää! DC ja Marvel todellakin osaavat luoda hypeä; harmi vain etteivät lopputuotokset usein täytä odotuksia.

Keskustele Oikeuden puolustajista Kvaakissa.