Sarjatulta!-kirja ehdolla Suuren Journalistipalkinnon Vuoden kirjaksi

Vuodesta 2001 jaetulla Suurella Journalistipalkinnolla tuetaan ja edistetään hyvää journalismia. Kirjan vuoden 2015 kunniaksi jaetaan nyt myös palkinto Vuoden kirjalle.

Sota-ajan suomalaisia pilapiirroksia ja sarjakuvia käsittelevä, Ville Hännisen ja Jussi Karjalaisen kirja Sarjatulta! on yksi kolmesta kirjaehdokkaasta. Palkinto myönnetään ”teokselle, joka avaa uusia näköaloja, lisää lukijoiden ymmärrystä toisia ihmisiä ja elämän eri ilmiöitä kohtaan sekä auttaa hahmottamaan maailmaa, jossa elämme”.

Muut Suuren Journalistipalkinnon palkintokategoriat ovat Vuoden juttu, Vuoden journalisti ja Vuoden journalistinen teko.

Vuoden kirja valitaan näiden ehdokkaiden joukosta:

Juha Hurme
Nyljetyt ajatukset, Teos

Epäsovinnainen, lajityypeistä irtautuva vaellusromaani, hitaan sivistyksen ja humanismin mahtipontinen ylistys. Kahden puheliaan miehen souturetkellä tyhmistymistä vastaan avautuu kuva ihmisestä ja koko Suomesta, avautuu maapallon tila ja tulevaisuus.

Tommi Kinnunen
Neljäntienristeys, WSOY

Vaikuttava, myötäelävä sukutarina ulkopuolisuuden ja kelpaamattomuuden kokemuksista, vaikeudesta tulla erilaisena hyväksytyksi. Lukijan oivalluksille tilaa jättävä kuvaus ihmisarvon rakentamisesta keskellä ankaran yhteisön ja puhumattomuuden paineita.

Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen
Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat, Jalava
Historian, sarjakuvan ja kuvataiteen yhdistävä ainutlaatuinen kavalkadi näyttää kuvan ja sanan liiton kaikkina aikoina toimivan tehon ja voiman. Suomen 1939-45 sotien monimuotoinen viihde- ja propagandakoneisto piirtäjien silmin nähtynä.

Kirjan tekijät Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen.
Kirjan tekijät Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen.

Voittajat julkistetaan 11.3.2015 Suuri Journalistipalkinto -gaalassa, joka lähetetään suorana MTV3-kanavalla.

Suuren journalistipalkinnon on perustanut ruotsalainen kustannusyhtiö Bonnier AB. Jokaisen palkinnon rahallinen arvo on 7 500 euroa. Ruotsissa Suuri Journalistipalkinto on jaettu vuodesta 1966 alkaen. Ruotsin ja Suomen lisäksi palkinto jaetaan Baltian maissa ja Venäjällä.

http://suurijournalistipalkinto.fi/fi/

Kvaakin arvostelu Sarjatulta!-kirjasta