Å-fest Porvoossa

Porvoon ensimmäinen, kaksikielinen sarjakuvafestivaali Å-fest järjestetään lauantaina 14.2.2015. Porvoossa on tavattavissa suomalaisen sarjakuvataiteen kermaa ympäri Suomea. Luvassa on muun muassa taiteilijahaastatteluja, Charlie Hebdo-teemainen paneelikeskustelu ja työpajoja. Vieraiksi festivaaleille saapuvat Fingerporin isä Pertti Jarla, Kiroilevan Siilin äiti Milla Paloniemi, Nyt-liitteestä tuttu Fok_It-sarjakuvaa piirtävä Joonas Rinta-Kanto, kansainvälistä mainetta luonut Hanneriina Moisseinen, porvoolaiset taiteilijat Kaisa Leka ja Emmi Valve sekä ruotsalaisia ja latvialaisia huippuvieraita.

Kulttuuritalo Grandissa on sarjakuvien myyntibasaari. Vierailla on mahdollisuus myydä omia sarjakuvia sarjakuvakirppispöydällä. Luvassa on taiteilijahaastatteluja suomeksi ja ruotsiksi koko päivän ajan. Grandissa julkaistaan kaksi aivan uutta sarjakuvateosta: Miia Vistilän uusin Rakkaat siskot -albumi ja aikuiseen makuun sopiva Rakastelukerholainen -pienlehti. Lapsille ja lapsiperheille on suunnattu erityisesti ruotsinkielinen Ystävyys-sarjakuvatyöpaja ja animaatioelokuvanäytös.

Charlie Hebdo-satiirilehtiteemaa käsitellään toimittaja Harri Römpötin vetämässä Sarjakuva ja sananvapaus -paneelissa. Balttialais-pohjoismainen paneeli järjestetään englanniksi. Turun sarjakuvakeskuksen myyntipisteessä on tarjolla erä Charlie Hebdo-lehteä.

Porvoon Suomalaisessa kirjakaupassa järjestetään sarjakuvien nimikirjoitustilaisuus. Tilaisuudessa nimikirjoituksia jakavat Pertti Jarla, Milla Paloniemi ja Joonas Rinta-Kanto.

Porvoon Taidekoululla järjestetään työpajoja kaikille kiinnostuneille. Ruotsalaisen Tusen serier-kollektiivin antirasistinen työpaja ja sarjakuvataiteilija Hanna-Pirita Lehkosen hullutteleva ällösarjis-työpaja ovat avoinna kaikille halukkaille. Sarjakuvataiteilija Kati Rapian Käsi keittiössä-kokkaustyöpajassa tehdään ruokaa sarjakuvateemaisesti (ilmoittautuminen etukäteen Å-festin verkkosivuilla).

Festivaalipäivän päättää poikkitaiteellinen sarjakuvaklubi KAK <3 Å-fest Seurahovi Nightissa. Luvassa on Hanneriina Moisseisen keikka, standup-komiikkaa ja Towers of Romance-bändin levynjulkaisukeikka. Illan lopuksi on tarjolla porvoolainen erikoisuus, torttukaraoke, jossa sanoitetaan uusiksi klassikkokaraokelauluja.

* Aikataulut ja lisätietoja: Å-fest
* Kvaakissa voi jakaa kokemuksiaan Å-Festissä