Katja Kettu Sarjakuva-Finlandian valitsijaksi

Logo: Eeva Laine
Logo: Eeva Laine

Sarjakuva-Finlandia jaetaan kahdeksannen kerran Tampere Kupliissa maaliskuussa 2015. Tänään julkistettiin kymmenen finalistia ja palkinnon saajan valitsija.

Vuoden 2015 Sarjakuva-Finlandian voittaja valitaaan vuoden 2014 sarjakuva-annista. Ehdolle asetetuista 63 albumista valintalautakunta, johon kuuluivat Matti Karjalainen, Katja Kontturi, Anni Lähteenmäki ja Janne Lönnqvist, nosti kärkikymmenikön, joiden joukosta diktaattori Kettu valitsee voittajan.

Sarjakuva-Finlandia on suuruudeltaan 5 000 euroa. Palkinto jaetaan Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin yhteydessä järjestettävän sarjakuvaseminaarin yhteydessä 27.3.2015 kello 11.

Ehdokkaat perusteluineen:

Ahonen, JP: Villimpi Pohjola: Lapsus (Arktinen Banaani)

Neljännessä Villimpi Pohjola -albumissa jatketaan kolmekymppisten päähenkilöiden elämän seuraamista. Sarjan kantavia voimia ovat mestarillinen piirrosjälki ja hulvaton, absurdeja mittasuhteita saava huumori. Merkillepantavaa on, kuinka tarinaan on tullut entisestään syvyyttä henkilöhahmojen aikuistumisen ja henkisen kasvun myötä.

Kvaakin arvio

Honkala, Harri – Karonen, Toni: Karim: Ulkopuoliset (Asema)

Albumi on traaginen, vaihtoehtoiseen Turkuun sijoittuva sarjakuvatarina, jossa käsitellään rasismia, terrorismia ja perhesuhteita. Mustavalkoinen piirrostyyli kertoo tarinan vaikuttavasti jo valmiiksi synkästä ja rankasta aiheesta.

Kvaakin arvio

Kankare, Wolf: Kettujumala palelee (Suuri Kurpitsa)

Kankareen tarina identiteetistä ja roolin taakse piiloutumisesta erottuu huikealla piirrostyylillä, joka pääsee edukseen voimakkaissa, aukeaman kokoisissa ruuduissa. Värejä on käytetty harkiten ja ne tehostavat päähenkilön erilaisuuden kokemusta. Kankare hyödyntää ruuduissa useita eri kuvakulmia ja perspektiivejä, jotka tukevat hahmon sisäistä kamppailua.

Kvaakin arvio

Lietzén, Mika: 1986 (Asema)

Albumi on pienelle paikkakunnalle sijoittuva, kaunis ja surumielinen sarjakuva Conansarjakuvien ja roolipelaamisen värittämästä nuoruudesta ja paikallisen koulun pihalla näyttäytyvästä aaveesta.

Kvaakin arvio

Nieminen, Emmi: Vahinkoraja (Kumiorava)

Nieminen maalaa voimakkaalla ja ilmeikkäällä viivalla kuvan henkilöstä, joka ei mahdu nykyajan kauneuskäsitysten standardeihin. Tarina kulkee eteenpäin ilmavana. Niemisen kerronnassa vuorottelevat vapaa tilan käyttö ja kaiken kattava, mutta kannatteleva vesi. Nieminen ei kahlitse tarinaansa tavalliseen ruutujakoon, mikä tukee aihetta. Nieminen ei missään vaiheessa sorru moralisointiin, vaan näyttää henkilönsä ihmisinä.

Nykänen, Anni: Mummo 3 (Sammakko)

Mummo 3:ssa yhdistyvät hyväntuulinen ja viaton huumori sekä suloinen ja miellyttävän selkeä piirtotyyli. Nykäsen albumi on hauskaa ja hellyttävää sarjakuvaa kaikenikäisille.

Rapi, Aapo: Kosmista kauhua (LIKE)

Albumi on suomalaisella melankolialla ryyditetty ja isolla sydämellä tehty kunnianosoitus 70-luvun kauhusarjakuvalle. Klassiset kauhuhahmot ovat törmäyskurssilla nykyajan ja byrokratian kanssa parhaassa kaurismäkeläisessä hengessä, mustaa huumoria unohtamatta.

Kvaakin arvio

Takalo, Tiitu: Minä, Mikko ja Annikki (Suuri Kurpitsa)

Teos yhdistelee omaelämänkerrallista kerrontaa Tampereen paikallishistoriaan. Kerronta on hyvin informatiivista, mutta se välttää totaalisesti puuduttavuuden karikot. Vankalla kerronnalla ja suvereenilla piirrosjäljellä osoitetaan, että kansalaisten on mahdollista haastaa lyhytnäköinen ja kapeakatseinen kaupunkisuunnittelu ja ottaa oma elämä ja unelmat haltuun.

Kvaakin arvio

Tauriainen, Tea: Mad Tea Party 2 (Daada)

Mad Tea Party 2 on pirteä omaelämäkerrallinen teos, joka pursuaa itseironiaa ja tuokiokuvia arjesta. Kokonaisuus on värikäs, ulkoasultaan viimeistelty ja iloinen paketti. Karikatyyrihahmot ovat persoonallisia ja ilmeikkäitä ja helposti samaistuttavia. Tauriainen onnistuu lyhyissä stripeissään tiivistämään vitsin sekä visuaalisin että tekstuaalisin keinoin.

Turunen, Marko: Marko Turusen elämä trilogia (Daada)

Marko Turunen, tuo oman elämänsä Aku Ankka, taivaltaa räiskyvissä väreissä läpi kymmenien ammattien kompuroiden niissä kaikissa. Teos on huima, houreisiin mittoihin yltyvä psykosurrealistinen odysseia.

* Sarjakuva-Finlandia
* Kvaakissa voi kertoa mielipiteensä ehdokkaista