MPR on poissa

Avatar-kuvia ja omakuva viimeiseksi jääneestä sarjakuvasta
Avatar-kuvia ja omakuva viimeiseksi jääneestä sarjakuvasta

Mattipekka Ratia (1966-2014) aloitti sarjakuvantekijän uransa 14-vuotiaana Masa-stripillä Kiteellä, Tohmajärvellä, Värtsilässä ja Rääkkylässä ilmestyneessä Koti-Karjala -lehdessä. Muutamaa vuotta myöhemmin hän perusti Kiteen sarjakuvaseuran ja päätoimitti kaksi numeroa Kitsas-lehteä.

Kitsas 1, kansi Mattipekka Ratia
Kitsas 1, kansi Mattipekka Ratia

Ratian sarjoja nähtiin myös muissa sarjakuvaseurojen lehdissä sekä Kemin kilpailualbumeissa.
Uran alkuvaiheet huipentuivat Tammen julkaisemaan Dekatanssi-albumiin, joka on ensimmäisiä suomalaisia selkeästi aikuiselle yleisölle suunnattuja romaanityyppisiä sarjakuvia. Se oli myös ensimmäinen Tammen julkaisema kotimainen albumi. Harri Römpötti arvioi Dekatanssin Sarjainfo 61:ssä.

Ansaitakseen toimeentulonsa Ratia päätyi mainosalalle. Hän kokeili siipiään yritysvideoiden sekä multivisio-esityksien parissa. Kun 90-luku toi tullessaan kohtuuhintaiset pöytätietokoneet, heräsi kiinnostus tietokoneanimaation. Animaatiostudio Isihei Oy perustettiin vuonna 1992. Ratian tarkoitus oli keskittyä sen puitteissa tuottamaan piirrettyjä kokoperheen elokuvia. Käytännössä Isihei teki kuitenkin mainoksia, yritysgrafiikkaa ja ohjelmatunnuksia. Yksi näistä tunnuksista: Ansan ja Oivan televisioasema, löytyy Yle Areenasta. Ratia sai myös myytyä joitakin pikkuanimaatiota nettiportaaleihin. Näitä töitä voisi ajan henkeen sopivasti kutsua multimediasarjakuviksi. Tämän jälkeen animaatio tavallaan johdatti Ratian takaisin sarjakuvan pariin.

Haastattelussaan ja foorumipostauksessaan tekijä kertoo suurehkosta animaatioprojektista, jonka tuotantoon hän alkoi aktiivisesti etsiä rahoitusta vuosituhannen vaihteessa. Tuota elokuvaa Ratia ei saanut koskaan valmiiksi. Projekti kulki nimellä Lumi ja sen sarjakuvaversiokin jäi keskeneräiseksi, mutta sarjakuvapuolelta avautui kuitenkin uusia mahdollisuuksia.

Huumorisarja Nakki ja Tappi näki päivänvalon animaatiokokeiluna ja sai jatkoa Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena strippinä. Ratia innostui tekemään lisää tarinoita ja kokosi niistä lopulta albumin Kustannusosakeyhtiö Nemolle. Vuosituhannen alussa Ratian sarjakuvaura oli muutenkin hyvässä noteessa kun Länsiväylä julkaisi hänen Laihonen & Ludvig -sarjakuvaansa (vuoden 2004 alkupuolelta vuoden 2005 lopulle). Suomen kuvalehteen Ratia sai huhtikuussa 2005 puolen sivun mittaisen Arkkinautit -sarjansa.

Jysäys, eurooppalaista ja suomalaista sarjakuvaa
Jysäys, eurooppalaista ja suomalaista sarjakuvaa

Varsinkin Jysäyksen lanseeraamisen aikaan Ratia oli innokas keskustelija Kvaakissa (2004-2007 nimellä Mattipekka). Viime vuosilta hänet muistetaan lähinnä osallistumisesta Kuukauden haaste -ketjuihin (2012-2014 nimellä Mattipekka Ratia). Ratia seurasi aktiivisesti ranskankielisten sarjakuvien julkaisua ja nosti blogiteksteissään esiin meillä liian vähälle huomiolle jääneitä laatusarjoja.

Noin kymmenen vuotta sitten miehen mielessä alkoi kypsyä ajatus alan vaihtamisesta. Vaikka Ratia oli menestynyt hyvin sarjakuvakilpailuissa Kemissä 1980-luvun puolivälissä sekä uudelleen palattuaan alalle 2000-luvun alussa, sarjakuva ei tuntunut takaavan elantoa. Ratia päätti kouluttautua sairaanhoitajaksi.

Ratia jatkoi Jysäyksen päätoimittajana lehden kustantamisen siirryttyä Isihei Oy:ltä Arktiselle Banaanille. Jysäyksessä nähtiin tuolloin suomeksi ensimmäistä kertaa sarjakuvia, jotka laajenivat myöhemmin albumisarjoiksi. Näin tulivat suomalaisille tutuiksi Sillage ja Blacksad.
Lordi-yhtyeen euroviisuvoitto poiki hirviöistä Ratian toimittaman sarjakuvan Jysäyksen viimeiseen numeroon (2/2006). Yhteistyö Lordin ja Arktisen Banaanin kanssa jatkui kolmen albumin verran (2006-2008). Foorumiviestissään Ratia kertoo omasta lähestymistavastaan kauhusarjakuvien tekemiseen.

Samaan aikaan työ sairaanhoitajana alkoi viedä niin paljon aikaa että Ratia luopui suuremmista sarjakuvahaaveistaan. Hän ei kuitenkaan malttanut jättää piirtämistä kokonaan, sillä hoitotyö muodostui inspiraation lähteeksi. Mielikuvitukselliset ja joskus hyvinkin raadolliset tarinat etsivät hänen mielessään ulospääsyä.

Vuoden 2011 lopulla alkoi terveyden- ja sosiaalihuollon tehtävissä työskentelevien ammattilaisten etujärjestön Tehyn lehdessä ilmestyä Ratian sarjakuva Suolaa haavoille. Blogissaan Ratia kertoo sarjan synnystä.
Ratia sai tehdä tätä sarjakuvaa vajaat kolme vuotta ennen sairastumistaan. Marraskuun lopulla ilmestyneen, viimeiseksi jääneen ja omiin kokemuksiin perustuvan sivun nähneet alkoivat pelätä pahinta. Hoitajasta oli tullut potilas ja taudiksi paljastui se kaikkein pelottavin, syöpä. Joulukuun ensimmäisenä päivänä dynaamisen sarjakuvamiehen voimat lopulta hiipuivat.

Sarjakuvantekijänä Ratia oli rohkea ja omintakeinen. Hänen ensimmäisissä pitkissä sarjoissaan nähdään elämään intohimoisesti suhtautuvia nuoria aikuisia. Sittemmin hän palasi huumoristrippien tekijäksi ja lisäsi sarjoihin viihteellisempiä elementtejä. Tarinat säilyivät kuitenkin aina yhtä elämänmakuisina. Ratian viiva on sujuvaa ja vauhdikasta, silti tarinankerronnalle alisteista. Monipuolisesta tuotannosta välittyy se energia, eannakkoluulottomuus sekä uuden oppimisen into, jonka ansiosta mies muistetaan vielä pitkään.

Mattipekka Ratian sarjoja
Masa (omakustannelehti 3 numeroa vuosina 1981-83)
Dekatanssi, Tammi 1988
Koti-isä, Isihei Oy 1993
Nakki ja Tappi, Nemo 2003
Arkkinautit, Isihei Oy 2013 (saatavana iTunes kaupasta)
Suolaa haavoille – Kutsumusyö, Tehy-Palvelut Oy 2013

Ratian sarjoja julkaisivat mm. Koti-Karjala, Pajari, Sarjari, Kupla, Kannus, Kemin sarjakuvakilpailun albumit (1986 ja 1987), Nuori Voima, Ilta-Sanomat, Länsiväylä, Suomen Kuvalehti, Jysäys, Lordi Albumit ja Tehy -lehti (luettavissa verkossa)

Keskustelua Jysäyksestä
Arkkinautit-keskustelu