Pekan ja Pätkän koominen murhenäytelmä

Kallion tutut hipsterit Pekka ja Pätkä saavat Justiinan kanssa pääosan Jopen kirjakerhon aloittavassa Pekka ja Pätkä aikuisviihteellä -albumissa.

Jope Pitkänen
Pekka ja Pätkä aikuisviihteellä…
taitto ja värit Pauli Hirtolahti
Jopen kirjakerho #1
Lempo Kustannus 2015
ISBN 978-952-5938-32-6
49 s., nid
15 €

Vuonna 2012 runoilija Henriikka Tavi teki ihmiskokeen. Hän yritti kirjoittaa kaksitoista julkaisukynnyksen selvästi ylittävää runokokoelmaa vuoden aikana. Tavi sai aikaiseksi yksitoista ehdot täyttävää teosta, kahdestoista ilmestyi seuraavan vuoden puolella. Kokeen tarkoituksena oli kokeilla voisiko runoilija elää pelkästään kokoelmiensa tekijänoikeustuloilla. Opinnäytteeksi aiottu loppuraportti ei ole vielä ilmestynyt.

Taiteilijaeläkkeellä olevalla Jope Pitkäsellä on myös tarkoitus julkaista kaksitoista teosta vuoden aikana. Jopen kirjakerhon ajatuksen taustalla on kustantaja Petteri Oja. Tässäkin on kyse kokeesta, ei tosin toimeentuloon tai tekemisen kykyyn liittyvästä. Osa vuoden aikana julkaistavista teoksista on aikaisemmin julkaisemattomiksi jääneitä.

”Tämä on kiva kokeilu, jossa taistellaan määrällä laatua vastaan. Ihmisillähän on kummallinen käsitys, että pitää olla laatua ja laatua. Kuitenkin globalisoitunut maailma tuottaa paskaa koko ajan ja määrä on se, joka määrää”, Pitkänen kertoi Savon Sanomien haastattelussa. Jopen kokeessa on kyse siis yleisön vastaanoton testaamisesta, miten tällaiseen ”suoltamiseen” suhtaudutaan. Sitä Henriikka Tavikin lienee joutunut pohtimaan.

Pätkä on saanut ulkomuotonsa Keijo Ahlqvistilta.
Pätkä on saanut ulkomuotonsa Keijo Ahlqvistilta.

Pekka ja Pätkä aikuisviihteellä -albumin idea on Armand Lohikosken 1950-luvulla ohjaamasta elokuvasarjasta. Tekijä on esilehdillä nimennyt Pekan esittäjäksi itsensä, Justiinaksi vaimonsa Ritva Pitkäsen ja Pätkäksi Limingan taidekoulussa sarjakuvaopettajana toimivan Keijo Ahlqvistin. Kolmiodraamaksi kannessa nimetyn seikkailun alussa Pätkä jää kiinni intiimistä suhteesta Justiinan kanssa. Pekka ei ole siitä moksiskaan, mutta Justiina vetää pultit samassa yhteydessä paljastuneesta Pekan ja Pätkän miehisestä ystävyydestä. Kaverukset lähtevät pakomatkalle, jonka kohteeksi erinäisten vaiheiden jälkeen valikoituu Ruotsi ja Haaparanta.

Yli 40 vuoden sarjakuvantekijän ura on hionut Jopen tyylin. Teksti ja kuva soljuvat läpi albumin tutulla tavalla. Tarinassa on onnellinen loppu. Justiina suopuu Pekan ja Pätkän suhteelle ja kolmiodraama päättyy polyamoriseen yhteiseloon.

Pekka ja Pätkä aikuisviihteellä on saanut kanteensa K-18 merkinnän. Jopen viihde on suunnattu aikuisille. Näin inhorealistisesti kuvattu ”elämän kaunein asia” saattaisi järkyttää nuorempien mieliä. Ns. aikuisviihteestä virittyvien on suotavampi tarttua esimerkiksi Daadan hiljan julkaisemaan Morvanin ja Navarron Teddy Beatiin. Jopen ystäville teos on taattua tavaraa.

* ”Taistelen määrällä laatua vastaan”. Savon Sanomat 25.01.2015

* Jopen kirjakerho

* Kvaakissa keskustellaan Jopen sarjakuvista