Puupäähattu Kari Korhoselle

Puupäähatutettu Kari Korhonen. Kuva: Jyrki Vainio.
Puupäähatutettu Kari Korhonen. Kuva: Jyrki Vainio.

Vuoden 2015 Puupäähattu-palkinto on annettu sarjakuvataiteilija Kari Korhoselle. Palkinnon jakoi Suomen sarjakuvaseura tänään SKS:n juhlasalissa.

Korhonen (s. 1973) tunnetaan Aku Ankka -piirtäjänä. Hän on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana ollut tekemässä yli kahtasataa Disney-tarinaa. Muita kuvituksia on kertynyt myös huomattava määrä.

Suomen sarjakuvaseura on jakanut Puupäähattuja vuodesta 1972. Viime vuonna hatun sai Terhi Ekebom.

Oulussa OAMK:n sarjakuvaoriginaalikokoelmassa on esillä myös Korhosen luonnoksia.
Oulussa OAMK:n sarjakuvaoriginaalikokoelmassa on esillä myös Korhosen luonnoksia.

Palkintoon liittyvä näyttely on Galleria Sarjakuvakeskuksessa 19.1.–28.2.15. Esillä on muun muassa Aku Ankka ja Angry Birds -materiaaleja.

Palkintoperustelut:

Suomi on tunnustetusti Disney-kansaa. Yleensä sarjakuvaharrastajat tutustuvat ilmaisumuotoon Aku Ankkaa lukemalla. Moni on oppinut lukemaankin lehden kautta. Silti yllättävän harva suomalainen on päätynyt Aku Ankka -piirtäjäksi. Tällä hetkellä Korhonen on sarjassaan ainoa. Kotimaan lisäksi hänen töitään arvostetaan varsinkin Saksassa.

Vuonna 1973 syntynyt Kari Korhonen toimii yhtenä Egmont Comic Creationsin päätekijöistä. Kahdenkymmenen vuoden aikana hän on ollut tekemässä yli 200 Disney-tarinaa, sadoista kansikuvista ja kuvituksista puhumattakaan. Korhonen on eräs Suomen tuotteliaimmista sarjakuvantekijöistä.

Tarinoita on syntynyt niin kokonaan yksin tehtyinä kuin myös yhteistyössä arvostetuimpien ankkapiirtäjien, kuten Vicarin ja Daniel Brancan kanssa. Suomalaisista lehdistä häntä ovat julkaisseet myös esimerkiksi Ilta-Sanomat, Nalle Puh, Suomen MAD ja Punaniska. Lastensarjakuvien tekijäksi jo varhain suuntautunut Korhonen on myös kuvittanut kolme satukirjaa.

Teknisiltä taidoiltaan Korhonen on huipputason ammattilainen. Hänen kuvakerrontansa on luonnollisen sujuvaa ja hahmot ilmeikkäitä. Erityisesti käsikirjoittajana hän on saanut kehittyä sellaisessa koulussa, johon vain harvalle Suomessa on suotu mahdollisuus. Tarinoita hiotaan huolellisesti, ja tekijöille asetetut vaatimukset ovat korkeat.

Korhosen tyyli erottuu selvästi. Hän osaa kääntää toisinaan varsin epätavallisen lähdeaineiston napakasti ankkamaailman asuun. Erityisesti pitkissä seikkailuissa Korhosen oivalluskyky ja laaja populaarikulttuurin tuntemus pääsee hienosti esille.

* Sarjainfon uutinen

* Kvaakissa on keskusteltu Korhosen sarjakuvista ja vuoden 2015 Puupäähatusta.