Mies ja koira

Sanotaan, että isäntä ja lemmikki muistuttavat toisiaan – tai elleivät muistuta, niin alkavat muistuttaa. Näkövammainen Mauri ja opaskoira Mustis menevät kaikkialle yhdessä, tekevät (lähes) kaiken yhdessä ja riitelevätkin joskus, kuin pariskunta.

Mauri & Mustis
(Sarvakuja 2014)

Kuva ja teksti: Timo Kokkila
48 ss., 175×250 mm
Pehmeäkantinen, 4-v.
12 €

Mauri ja Mustis ovat toilailleet yhdessä jo vuodesta 1992, ensin räävittömässä huumorilehdessä nimeltänsä Pahkasika ja vuodesta 1997 Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry:n julkaisussa Kajastus.

Uudessa kokoelmassa on strippejä vuosien varrelta, mustavalkoisina julkaistut on väritetty. Timo Kokkila kertoo esipuheessa, että piirrostyyli on tarkoituksellisen selkeä, jotta tätä sarjakuvaa pystyy näkemään ja lukemaan huononäköisempikin ihminen.

Kummassakin päähahmossa on tasaisesti mustat ”tunnusmerkit”, Maurilla baskeri ja aurinkolasit, Mustiksella pitkinä lepattavat korvat. Myös väritys on tehty taitavasti niin, etteivät hahmot ja taustat sekoitu toisiinsa.

Huumori ei ehkä ole aivan niin rempseää kuin Pahkasiassa yleensä, mutta mukavan rouheata kuitenkin. Parin lajirajat ylittävä ystävyys tuo vitseihin jotenkin lempeän sävyn. Mustis jopa junailee välillä Maurin lemmenasioita eteenpäin. Kahden kesken koira on lähes yhtä ihmismäinen kuin isäntänsä, kylillä sentään kävelee neljällä jalalla vaikka kotona vetää kahdella jalalla seisten karaokea.

Painoasu on erittäin huolellinen. Tekstaus sopii hyvin yhteen kuvan kanssa. Mauri & Mustis on sarjakuva-albumi kaikille, ei vain näkövammaisille. Kokkilan vankalla ammattitaidolla tekemät huumoristripit sopisivat hyvin mihin tahansa päivälehteen Fingerporien ja Kamalien luontojen joukkoon.


Keskustele Kvaakissa Mauri & Mustis -sarjakuvasta.

Ks. myös arvostelu Peräsmiehen poika.