Valtava myötätunnon aalto

”””””

Useimpien asioiden arvon ymmärtää vasta, kun ne menettää.

Keskiviikkona 7.1.2015 Pariisissa Charlie Hebdo-lehden toimitukseen tehty terrori-isku on yhdistänyt maailman. Kymmenet, sadat tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet torstaina tilaisuuksiin viettämään hiljaista hetkeä 12 tapetun muistoksi. Tunnisteella #JeSuisCharlie on yksin Twitterissä postattu 2.3 miljoonaa kertaa.

Ei muistu mieleen, milloin maailmassa olisi aikaisemmin osoitettu sarjakuva- ja pilapiirtäjille, ja heidän edustamilleen kriittisille arvoille näin valtavaa, mykistävää kunniaa. On valitettavaa, että sen täytyi tapahtua tällaisissa merkeissä.

Onneksi jokaisessa ahdistavan synkkyyden hetkessä voi piillä jotain hyvääkin. Aikanamme, jota hallitsee valvontayhteiskunta, kansalaisvapauksien polkeminen, pikkumainen sääntely, ja fundamentalismi, on tilausta kriittisille äänille, ja jopa suorasukaiselle huonolle maulle. Tätä meneillään olevaa huonoa yhteiskunnallista kehitystä vastustetaan tehokkaimmin tekemällä siitä naurunalainen, sillä nauru on suhteellisuudentajun mittari. Tämän todistavat itse kaikkein parhaiten ne, jotka eivät naurua siedä.

Sen tähden, muistakaamme Charlie Hebdon tekijöitä ilolla.

Aix
””
AixMaVille

Amsterdam
””
Tim Kleinfeld

Bergerac
””
Bergerac95

Brysseli
””
Amq8076

Coventry
””Coventry Telegraph

Grenoble
””
Julien Ferga

Groningen
””
Pbhaan

Kiova
””
Hromadske

New York
Mother Jones

Pariisi
””Tburgeswatson

Rooma
””
Mauro Vicini

Westminster
””
Nick King

AFP Hongkong
””jaomahony

Radikal-lehti, Istanbul
””
Radikal

Moottoritie A86 Pariisiin
””MelanietotaG

Charlie Hebdo, Pariisi
””JCB_Nicolas

Toulouse
””
VieilleOlive

All images via Twitter, copyright to respective owners.