Kotomaamme koko ankkakuva

Niin vaikeaa kuin se onkin suomalaisen lukijan hyväksyä, Ankkalinna ei sijaitse Suomessa vaan uudella mantereella Calisotan osavaltiossa.

Tämä tosiseikka on toki helppo kieltää Aku Ankkaa lukiessa, kiitos toimituksen harjoittaman loistavan lokalisoinnin. Aina silloin tällöin se on pulpahtanut esiin, kuten taskukirjassa Tervetuloa Ankkalinnaan, jossa Aku riemastui luullessaan pääsevänsä Euroopan-kiertueelle ja näkemään eksoottisia kohteita kuten Parainen ja Härmä. Tuolloin Aku joutui pettymään, mutta viime vuosina tilanne on useampaankin otteeseen korjattu.

Kari Korhonen: Ankkojen Suomi
© Disney
Päätoimittaja: Aki Hyyppä
Toimitus: Hertta Hulkkonen, Viia Viitanen, Ville Viitanen
Ulkoasu ja taitto: Raimo Hyvönen
Kannen piirros: Kari Korhonen

Sanoma Media Finland Oy, Kids Media
ISBN 978-951-32-3847-6
Painopaikka: Bookwell Oy, Porvoo 2014
160 sivua, sidottu
Suositushinta: 33€

Kiitos ankkojen tämänkertaisesta Suomen kamaralle saapumisesta kuuluu omalle ankallistaiteilijallemme Kari Korhoselle. Ankkojen Suomi kokoaa yksiin kansiin leipurin tusinan Korhosen käsikirjoittamia ja enimmäkseen myös piirtämiä Suomi-tarinoita, kahta Miguelin ja Vicarin piirtämää lukuun ottamatta.

Esipuheita tarjotaan kolmin kappalein Korhosen, päätoimittaja Aki Hyypän ja Timo Ronkaisen kirjoittamina.

Kirjan varsinainen pihvi on seitsenosainen sarja AA-lehdessä 2013-2014 julkaistuja tarinoita, joissa Roope-setä, Aku ja veljenpojat risteilevät Suomea hippivolkkarilla Roopen omistusten ja uusien hankintojen perässä. Härmästä alkava turnee etenee Saimaalle, etelästä nähdään kaupungit Helsinki, Turku ja Tampere, ja pohjoisesta Kainuu, Oulu ja Rovaniemi. Lapin-tarinalle tarjoillaan jatko-osana aukeaman pituinen salapoliisipähkinä, jossa arvuutellaan Joulumaan remonttityömaalle soluttautunutta konnaa.

Aku ei ole ainoa ankkalinnalainen, jolta paljastuu suomalaisia sukulaisia.
Aku ei ole ainoa ankkalinnalainen, jolta paljastuu suomalaisia sukulaisia.

Matkakohteet ja paikalliset asukkaat käsitellään reippaasti stereotyypeillä herkutellen. Pohjanmaalla ei laaksoa, ei kukkulaa (tosin Roope pyrkii korjaamaan nämä puutteet) ja jussipaitainen äkkiväärä häjykansa tykkää painia yhtä hiihtelevää partasuuta lukuun ottamatta, Lapissa kohdataan joikhaava noita ja eräs toinen parrakas paikallisjulkkis. Alkuasukkaat haastelevat hersyvää paikallismurretta, jonka oikeellisuus on tarkastettu asiantuntijavoimin. Ajankohtaisiakin aiheita sivutaan, Kainuussa kansa napisee Kulta-Into Piin vesistöjä pilaavista vuotavista käpysäiliöistä. Eukonkanto- tai siis serkunretuutuskilpailun mukaan otto toki hymyilyttää Sonkajärven poikaa, vaikka kisan kotipitäjä on Ylä-Savoa, ei suinkaan Kainuuta.

Toimitus on laatinut kullekin näistä tarinasta aukeaman pituisen esipuheen, jossa valotetaan tapahtumaseudun ja sen asukkaiden omituispiirteitä. Ummikoita varten mukana on myös pieni sanasto käytettyyn murteeseen.

Loput tarinat sijoittuvat Ankkalinnaan. jossa tavataan Jean Sibeliuksen, Mika Waltarin ja hirviöbändi Lordin ankalliset versiot, ja veljenpojista sukeutuu räppäreitä. Miguelin piirtämässä, hieman sekavassa päätöstarinassa kalusteliike Ankian laiskanpulskea apulaisvahtimestari Aku uusii Ankkalinnan kovasti Helsingin näköistä kaupunkikuvaa omanlaisekseen.

Espoolainen Kari Korhonen on pitkän linjan sarjakuvataiteilija, jonka tuotoksia on nähty Aku Ankan lisäksi myös Suomen Madissa, Nalle Puhissa ja Punaniskassa. Ankkoja hän on kirjoittanut ja piirtänyt yli 20 vuotta. Korhosen taidetta voi luonnehtia perinteiseksi ankkapiirrokseksi, viiva on elävää, tyyliteltyä mutta ei häiritsevässä määrin. Hahmot ovat yksilöllisiä ja ilmeikkäitä. Taustoja on harvoin jätetty tyhjiksi. Vanhoja ankisteja lämmittää tuttujen sivuhahmojen käyttö, kuten minimalistisen ilmaisun virtuoosi Joppe Carl Barksin Kolmesta likaisesta ankanpojasta.

Ankkojen Suomi on tuhti paketti toimivia ankkaseikkailuita, joille Suomi on luonteva miljöö. Aku Ankan tilaajille vuoden sisällä lehdessä julkaistut lienevät turhan tuoreessa muistissa, muuten kirjaa voi suositella kaikenikäisille Ankka-faneille.

Keskustele Kari Korhosen Ankka-tuotannosta