Suomi-palkinto Ville Rannalle

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jakoi vuoden 2014 Suomi-palkinnot yhdeksälle ansioituneelle taiteilijalle tai ryhmälle torstaina 4.12.2014. Yksi palkituista oli sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama kulttuuripalkinto. Se myönnetään tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. Suomi-palkinnoista päättää kulttuuriministeri apunaan eri taiteenalojen edustajista koostuva raati. Suomi-palkinnot ovat suuruudeltaan 22 000 euroa ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.

Ville Rannan lisäksi Suomi-palkinnon saivat laulaja Hilja Grönfors, taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger yhdessä, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, pianisti Jukka Nykänen, kirjailija Timo Parvela, kuvaaja Timo Salminen, Taide- ja kulttuurikeskus Kaarisilta ry ja rock-yhtye Popeda.

Rannan palkitsemista perusteltiin seuraavasti:

”Ville Ranta on laumasta poikkeava sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä. Hän on tehnyt vahvan uran tärkeiden ja marginaalissa olevien asioiden esiin nostajana. Teoksissa Isi on vähän väsynyt ja Köyhän miehen Jerusalem hän kuvaa isyyttä ja miehen tietä. Ranta kuvaa lämmöllä ja oivalluksella elämää ja tekee merkintöjä esimerkiksi raskaudesta, lapsista, vanhenemisesta, voimattomuudesta ja vihasta. Poliittiset pilapiirrokset Kirkkoon ja Kaupunkiin ja erilaiset piirroskonsertit ovat monipuolistaneet Rannan taiteilijakuvaa entisestään ja laajentaneet sarjakuvataiteen kenttää.”

* Ministeriön tiedote
* Kvaakissa on keskusteltu Ville Rannan sarjakuvista