Saga matkalla tähtiin

Alana on siivekäs äiti, Marko on sarvipäinen isä ja Hazel on heidän vastasyntynyt tyttärensä. Erisyntyinen pariskunta joutuu pakenemaan omia ja vieraita henkensä edestä. Galaktinen sotatila ei voi suvaita sitä, että rauhaa ja rakkautta on olemassa osapuolien välillä edes rahtusen verran. Marko ja Alana ovat kuin Romeo Montaguesta ja Julia Capuletista siirrettynä Tähtien sodan maailmaan, mukana on myös melkoinen annos Alejandro Jodorowskyn kirjoittaman Incal-sarjakuvan tyylistä groteskia liioittelua.

Saga
(Like 2013, sisältää lehdet Saga #1-6)
Teksti: Brian K. Vaughan
Taide: Fiona Staples
Suomennos: Antti Koivumäki
Sid., 168 ss.
ISBN: 978-952-01-1159-5

Saga on suuri tarina. Näyttämönä on koko galaksi, mutta se on samalla tavalla pieni kuin Tähtien sodassa. Kun ollaan jollain planeetalla, kaikki ovat samoilla seuduilla. Matkat aurinkokunnasta toiseen kestävät vain hetken. Kohtalon näkymätön käsi tönii päähenkilöitä koko ajan niin, että keskeiset hahmot kohtaavat toisensa äärettömässä avaruudessa juonen kannalta aina juuri sopivaan aikaan.

Brian K. Vaughan on kehitellyt Sagan tarinaa lapsuudesta saakka, pitkien koulutuntien aikana, vaikutteiden antajana paitsi George Lucas niin myös Flash Gordon, Marvel-sarjakuvat (erityisesti Hopeinen lainelautailija) ja lukuisat eri lastenkirjat kuten Alice Ihmemaassa. Lewis Carrollin peruja on selvästi Irvikissalle sukua oleva iso äreä kissa Valhetassu, joka haistaa valheen aina.

Saga on monella tapaa kaksijakoinen ja vastakohtainen. Vaikka Vaughanin teksti noudattaa vankasti perinteisen proosan lakeja, siinä on vaihtoehtosarjakuvan särmää, rumia sanoja ja härskiyttä. Suhdekuviot ovat saippuaoopperaa, mutta sitä häiritään koko ajan tietoisella ironialla. Hahmot eivät myöskään ole pelkästään yksilöitä vaan he edustavat kukin omaa yhteiskuntaluokkaansa, satiirisesti, joskus melkein kuin satuhahmoina; Ihmemaa Oz -kirjoja on varmasti ollut pikku-Brianin kirjahyllyssä. Romantiikka lajityyppinä saa osakseen saman virnuilevan käsittelyn ja Harlekiini-viittaukset ovat ilmeisiä.

Kaksijakoisuus näkyy myös Fiona Staplesin taiteessa. Esillepano on hyvin selkeätä, hahmot erottuvat helposti toisistaan ja ruutujako on konstailematonta. Väritys on silmää miellyttävän siistiä, animaatioelokuvamaista. Yksinkertaiselta näyttävät kuvasarjat ovat taiturimaisen sujuvasti kulkevaa kerrontaa, joka pysähtyy välillä koko sivun taideteoksiin. Rehellisen ilmeikkään viivan ohella väritys saa aikaan tarvittavan tunnelman kohtauksiin. Ruutujen välinen katuoja muuttuu mustaksi, kun tarina synkkenee.

Saga sopeutuu lukijaansa, antaa palkitsevan lukukokemuksen iästä ja sarjakuvasivistyksestä riippumatta. Katsojan odotukset juonen suhteen joko palkitaan tai sitten ei, koskaan ei voi olla täysin varma, mitä tapahtuu. Saga onkin voittanut roppakaupalla arvostettuja sarjakuvapalkintoja ja samalla ollut kaupallinen menestys. Kokoomat ovat USA:ssa jatkuvasti olleet sarjakuvaromaanien myyntitilastojen kärjessä. Sympaattisesta Valhetassusta (Lying Cat) on syystäkin tullut jo tunnettu hahmo populaarikulttuurissa. Sagaa alettiin julkaista lehtimuodossa keväällä 2012. Kokoomia on ehtinyt ilmestyä neljä.

Vaughanin (vielä suomentamaton) suurteos Y: Viimeinen mies antoi heti ensimmäisellä sivulla ymmärtää, että tämä tarina päättyy kaarensa päässä. Saga sen sijaan on yhtä loppumaton kuin avaruus, ja sen kaari on sateenkaari, jonka päätä ei löydä mistään. Kertojaääni kuuluu tarinan pienimmälle, joten tapahtumahetki on sekoitus mennyttä ja tulevaa. Lapsen syntymä alussa on metatasolla tarinan synnyttämistä. Suvereenin sarjakuvakääntäjä Antti Koivumäen huolellista suomennosta ei juuri huomaa, mikä on hyvä asia.

* * *

Saga on sarjakuville sama, mitä Tähtien sota oli elokuville ja Harry Potter nuortenkirjoille. Sen menestyksen tekee vielä suuremmaksi se tosiseikka, että siitä ei suunnitella elokuvaa tai TV-sarjaa. Saga on silkkaa sarjakuvaa, hiukan röyhkeästi mutta tyylillä. Saga on matkalla tähtiin.


Keskustele Kvaakissa Sagasta.