Oulun kolmas sarjakuvafestivaali

Sarjakuvakilpailun parhaimmisto ja yhteispohjoismainen sarjakuvanäyttely ovat esillä Valvegalleriassa 29.11.2014 saakka.
Sarjakuvakilpailun parhaimmisto ja yhteispohjoismainen sarjakuvanäyttely ovat esillä Valvegalleriassa 29.11.2014 saakka.

Oulun sarjakuvaseuran ja Oulun Sarjakuvakeskuksen järjestämä Oulun III sarjakuvafestivaali järjestetään 7.-8.11.2014. Tapahtuma levittäytyy laajalle Oulun keskustan alueella. Festivaalin pääpaikka on Kulttuuritalo Valve. Lisäksi sarjakuva on esillä Oulun pääkirjastolla, keskustan ravintoloissa ja Muhoksella Kulttuurikeskus Koivussa ja Tähdessä.

Festivaalin ohjelmistoon kuuluu muun muassa taiteilijaesittelyitä, signeeraustilaisuuksia, taidenäyttelyitä, elokuvanäytöksiä, työpajoja ja iltaklubeja. Esiintymässä ovat esimerkiksi J.P. Ahonen, Petri Hiltunen, Aino Sutinen, Josefin Svenske (Ruotsi), Thomas Thorhauge (Tanska), Jens K. Styve (Norja) sekä monia muita pohjoismaisia sarjakuvantekijöitä unohtamatta oululaisia tekijöitä. Paikallisista esillä ovat muun muassa Jii Roikonen, Ville Ranta, Mari Ahokoivu ja Lauri Ahtinen.

Paneelikeskustelu Arktisessa sarjakuvaseminaarissa. Keskustelemassa Jens K. Styve, Ville Hänninen, Allan Haverholm, Thomas Thorhauge ja Josefin Svenske. Seminaaria johti Tarja Longi-Korpua.
Paneelikeskustelu Arktisessa sarjakuvaseminaarissa. Keskustelemassa Jens K. Styve, Ville Hänninen, Allan Haverholm, Thomas Thorhauge ja Josefin Svenske. Seminaaria johti Tarja Longi-Korpua.

Pohjoismaiset vieraat osallistuivat myös festivaalin yhteydessä järjestettyyn Arktiseen sarjakuvaseminaariin, jossa pohdittiin sarjakuvaverkostojen laajentamista valtakuntien pääkaupunkiseutujen ulkopuolelle.

Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun voittajat Sofia Falkenhem ja Lauri Mäkimurto.
Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun voittajat Sofia Falkenhem ja Lauri Mäkimurto.

Oulun pohjoismainen sarjakuvakilpailu ratkennut

Oulun pohjoismaisen sarjakuvakilpailun voitti Lauri Mäkimurto sarjakuvalla Persona non grata. Tuomaristo kiitti Mäkimurtoa kauniista tunnelmakuvauksesta ja sujuvasta ja realistisesta dialogista. Toisen palkinnon sai Sofia Falkenhemin runollinen rakkaustarina Längsta natten. Kolmannen palkinnon sai Mikko Saarainen leikkisästä valonhakureissusta nimeltä Kaamos.

Kunniamaininnat annettiin Ida Eva Neverdahlille, Henri Gylanderille, Liisa Gruusmägille ja Nelly Kalssonille. Kilpailutöistä koottu sarjakuva-albumi on nimetty Falkenheimin sarjakuvan mukaan, Pisin yö.

Skrew you -tunnustus

Mari Ahokoivu sai Skrew you -tunnustuksen.
Mari Ahokoivu sai Skrew you -tunnustuksen.

Oulun sarjakuvaseura on antanut Skrew you -tunnustuksen Mari Ahokoivulle (s. 1984) pohjoissuomalaisen sarjakuvan hyväksi tehdystä työstä. Ahokoivun sarjakuvissa Oulu ja pohjoinen näyttäytyvät kasvupaikkana ja sadunomaisena maailmana. Ahokoivu on ollut aktiivinen toimija niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Oulun sarjakuvaseura heräsi hiljaiselosta vuonna 2007 Ahokoivun ansiosta.

Aikaisemmin tunnustuksen ovat saaneet Ilpo Koskela, Esa Holopainen, Pentti Nuortimo ja Keijo Ahlqvist.

* Oulun sarjakuvafestivaali
* Keskustele Oulun sarjakuvafestivaalista Kvaakissa

(otsikko päivitetty 8.11. 22:58)