Ne hetket

Yölliset kävelyt, tuleen tuijottelut, mystiset pelkotilat ja muut spontaanit hetket ovat innoittaneet Kivi Larmolaa koko sarjakuvauran ajan. Nyt näitä hetkien kuvauksia lähea 30 vuoden ajalta on koottu yksiin kansiin.

Kivi Larmola
Päivät yötä
Kumiorava 2014
ISBN 978-952-7033-05-0
Sidottu, pehmeäkantinen, 64 s.
12,90 €

Hiljan vaimo kysyi, että kauanko olen elämässäni asunut yksin. Vaikka opintojen vuoksi muutin jo 15-vuotiaana pois kotoa, niin pitkiä yksin olemisen hetkiä ei ole elämään kertynyt. Tämä tuntui itsestäkin yllättävältä, sillä yksinäisyyden ja maailmaan heitetyn tunnekokemuksia on tullut vaalittua hyvin huolellisesti. Spontaanit hetket ovat kasvaneet elämää määritteleviksi kokemuksiksi.

Tärkeänä pidetyt ja vaalitut hetket elämässä ovat usein hetkellisiä välähdyksiä. Näitä välähdyksiä Kivi Larmola on tallentanut koko sarjakuvataiteilijan uransa ajan. “[T]ärkein tavoitteeni [oli] saada jokin tietty hetki vangituksi paperille”, kirjoittaa Larmola uutuutensa Päivät yötä esipuheessa. “Mitä oudompi ja ainutkertaisempi hetki, sen parempi.”

Päivät yötä on kokoelma Larmolan lyhyitä sarjakuvanovelleja lähes kolmenkymmenen vuoden ajalta. Osa on aikaisemmin julkaistuja, osa julkaisematta jääneitä. 64 sivuun mahtuu kaikkiaan 42 tunnelmaa ja havaintoa maailmasta. Kokoelma alkaa tarinalla mistä laivat näkevät unta vuodelta 2011 ja päättyy uran alkuaikojen havaintoon backstagelta, Lavantaukseen.

Pitkä aikaväli antaa mahdollisuuden tarkastella Larmolan piirrostyylin muuttumista. Tarinat on jäsennelty niin, että siirtymät tarinasta toiseen ovat luontevia. Ajoittain kertomus tuntuu jatkuvan tarinasta toiseen.

Aivan vanhimmat tarinat 1980-luvulta tavoittavat jo menneen, kadonneen maailman. Kirje tai puhelu olivat erilailla merkityksellisiä kuin nyt. “Kun astui kotiovesta ulos, oli täydellisen tavoittamattomissa, ja palaaminen oli omalla vastuulla. Kokemukset olivat henkilökohtaisia, niitä ei yleensä päässyt jakamaan kenenkään kanssa, ennen kuin ne olivat pienentyneet ajan virrassa mittakaavaansa”, muistelee Larmola esipuheessa. Tarinassa Pitkä loma pienikin asia täyttää päivän.

Hetkien kasvamisen ja entisen kaipauksen, vertailun aikaisempaan tunnistaa myös omassa elämässä. Se onkin näiden tarinoiden voima. Lyhyet novellit toimivat kuin moderni tanssi, niihin pääsee parhaiten kiinni omien kokemusten kautta.

* Keskustele Kivi Larmolan sarjakuvista Kvaakissa