Go East!

Kiinasta puhutaan uutisissa lähes joka päivä, mutta monelle suomalaiselle se on edelleen mystinen paikka itämailla. Sen vuoksi on erittäin kiinnostavaa lukea Jesse Matilaisen kokemuksista idän jättiläisen sydämessä.

Lohikäärmeen kaupunki
Teksti, kuvat ja ulkoasu: Jesse Matilainen
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Painopaikka: Kopio Niini Finland Oy, Tampere 2014
120 sivua, 150mm x 210mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-9887-92-7
12 €

Lohikäärmeen kaupunki on vuonna 1984 syntyneen Jesse Matilaisen esikoisteos. Tässä omaelämänkerrallisessa sarjakuvassa hän kertoo vuodestaan Pekingissä, josta löytyi paljon ihmettelyn aiheita.

Sarjakuva koostuu pienistä episodeista, kuin kirjeistä kotiin, joita ei ole sen tarkemmin eroteltu toisistaan. Tarinalla ei ole varsinaista juonta vaan Matilainen esittelee havaintojaan kiinalaisesta elämänmenosta kronologisessa järjestyksessä. Episodeissa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia maan tavoista, kuten liikennesäännöistä ja ammateista. Mukana on myös kulttuurien vertailua, arkisia vastoinkäymisiä ja hieman erikoisempiakin juttuja kuten salaa järjestettäviä filmifestareita ja juhlia. Kertomus on melko arkinen ja vähäeleinen mutta mukaan on mahtunut jokunen aidosti huvittava kohtaus.

Aiheensa puolesta Lohikäärmeen kaupunki sijoittuu Guy Delislen Shenzenin ja Li Kunwun ja P. Ôtién Minun Kiinani välimaastoon. Minun Kiinani tarjoaa yksityiskohtaisemman kuvan Kiinasta mikä ei yllätä huomattavasti suuremman sivumäärän ja tekijän kansallisuuden vuoksi, kun taas Shenzen on pitkälti turistin ihmettelyä.

Matilaisen kuvitus ei täysin yllä tekstin tasolle. Kuvat ovat pelkistettyjä, mikä jättää ympäristön harmillisen epämääräiseksi. Matkakertomuksessa olisi mukava nähdä miltä maisemat näyttävät ja parhaassa tapauksessa vaikka tunnistaa tuttuja paikkoja. Myöskään tussilla tehty sävyttäminen ei ole eduksi yleisilmeelle. Sävytyksen seurauksena moni kuva näyttää turhan nuhjuiselta ja harrastelijamaiselta. Saasteisen ilman kuvaukseen sävytys sen sijaan sopi erinomaisesti. Delislen Shenzenissä oli vastaavaa nuhjuisuutta mutta hänen jälkensä vaikuttaa siitä huolimatta viimeistellymmältä.

Lohikäärmeen kaupunki on sujuvaa ja mukavaa luettavaa. Siitä löytyy paljon uusia ja kiinnostavia juttuja kiinalaisten elosta. Teos kärsii kuitenkin graafisen toteutuksen viimeistelemättömyydestä. Siitä huolimatta kirja on suositeltavaa luettavaa kaikille Kiinasta kiinnostuneille.

Keskustele Lohikäärmeen kaupungista Kvaakissa.