Kuka minä on?

Kaikki meistä ovat jossain vaiheessa elämäänsä pohtineet kuka minä on. Joillakin ihmisillä pohdinta on asteen verran haastavampaa, sillä vastaus ja ympäristön odotukset eivät kohtaa. Wolf Kankare kertoo tarinan tällaisesta henkilöstä.

Kettujumala palelee
Teksti ja kuvat: Wolf Kankare
Taitto: Noora Federley
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Painopaikka: Kopio Niini Finland Oy, Tampere 2014
80 sivua, 175mm x 250mm, nelivärinen, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-9887-91-0
15 €

Wolf Kankare (s. 1990) on sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja amatöörianimaattori. Kettujumala palelee on hänen toinen sarjakuva-albuminsa. Jo ensimmäisessä teoksessaan, Miska Pähkinässä, hän käsitteli nuoren henkilön kasvua sukupuoli-identiteettikriisissä. Kettujumala jatkaa samassa aihepiirissä, mistä voi päätellä aiheen olevan hänelle erityisen tärkeä. Häneltä on myös ilmestynyt pieni sarjakuvallisten blogimerkintöjen kokoelma Susi sorakuopassa (Asema, 2010).

Kettujumala palelee kertoo nuoresta, joka pitää kasvoillaan japanilaista kettunaamiota ja joka koettaa löytää paikkaansa maailmassa. Ulkopuolisille ei ole selvää esittääkö naamio henkilön todellista minää vai onko sen tarkoitus piilottaa se. Tämä luonnollisesti vaikeuttaa kanssakäymistä muiden kanssa.

Tarinalla on pituutta 80 sivua mutta sen lukee todella nopeasti, sillä tekstiä on hyvin vähän eikä sivuilla ole yleensä paria ruutua enempää. Tarinan “lyhyyden” vuoksi päähenkilön pään sisälle on hankala päästä ja kertomus jää pinnalliseksi. Tietysti, jos lukija on itse painiskellut oman identiteettinsä kanssa, tarina aukeaa aivan eri tavalla ja antaa varmasti paljon.

Kettujumala on kuvitettu upeasti. Tyylistä ja miljööstä on aistittavissa aasialaisia vaikutteita mutta Kankare ei sorru kopioimaan muita vaan tekee

omaa persoonallista jälkeään. Värien käyttö on harkittua ja päähenkilön naamaria lukuun ottamatta kaikki on mustavalkoista. Lopputulos on erittäin tyylikäs. Onnistunut ulkoasu ja moitteeton painojälki viimeistelevät paketin.

Tästä sarjakuvasta ei varmaankaan tule kaiken kansan suosikkia mutta osalle lukijoista tämä osuu suoraan ytimeen. Teos on vahva näyttö Kankareelta ja jään mielenkiinnolla odottamaan mitä häneltä on jatkossa luvassa.

Keskustele Wolf Kankareen tuotannossa Kvaakissa.