Blues Brother

Sarjakuvamaestrot Kallio ja Pirinen ovat laajentaneet Ornette Birks Makkosen universumia. Muddy Lee Makkonen heräsi eräänä aamuna esittelee Orneten isovelipuolen Muddy Leen, joka kiertää maata katusoittajana. Kuten nimestä voi päätellä, Muddy Lee on blues-muusikko henkeen ja vereen.

Muddy Lee Makkonen heräsi eräänä aamuna
Käsikirjoitus: Pauli Kallio
Piirrokset: Ville Pirinen
Taitto: Noora Federley
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Painopaikka: Kopio Niini Finland Oy, Tampere 2014
52 sivua, 175mm x 250mm, nelivärinen, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-9887-93-4
15 €

Muddy Lee jatkaa Ornette Birks Makkosesta tutulla tyylillä tehden musiikilla kuorrutettuja havaintoja elämästä. Musiikkivalinnat vain ovat himpun verran rajatumpia. Herran ensimmäiseen albumiin on koottu Blues News -lehdessä vuosina 2007-2014 ilmestyneet jaksot. Kuten alkuperäisestä julkaisupaikasta voi päätellä, niin tämä sarja on musadiggareilta musadiggareille. Jos blues ei ole tuttua tai kiinnosta, niin tämä sarjakuva ei luultavasti sytytä. Sen sijaan keskiverto blues-fanille Muddy Lee tarjoilee

uusia tuttavuuksia, joten kirjan lopusta löytyvästä ääniraitaopastuksesta on monelle varmasti iloa. Mukana on myös viitteitä yleisemminkin tunnettuihin artisteihin, joten aloittelevakin bluesin ystävä saa nauttia oivaltamisen tunteesta. Kotimaisista artisteista mainosta saavat Jo’Buddy ja Sweet Jeena. Tuotesijoittelu on sen verran onnistunutta, että pakko se oli tämänkin ummikon käydä paikkaamassa aukot sivistyksessä.

Tarinat nojaavat enemmän tunnelmaan kuin hauskuuttamiseen vaikka jutuissa huumoria onkin. Kuvitus on äkkiväärää Piristä mutta voimakkaasta tyylittelystä huolimatta tosielämän hahmot ovat tunnistettavissa. Myös päähenkilön piirteet vaikuttavat olevan peräisin todellisilta henkilöiltä, kuten Piriseltä itseltään. Jotkut sarjan sivuhenkilöistä ovat kuin suoraan Keskiyön Dynamon sivuilta, mikä pistää miettimään kuuluvatko tarinat samaan universumiin, kuten muotia on. Sarjan väritys on osuvaa ja albumin ulkoasu on kaikin puolin tyylikäs.

Muddy Lee Makkonen heräsi tänä aamuna tarjoilee tunnelmallisia välipaloja sekä lukuisia kuunteluvinkkejä juurimusiikin ystäville. Sielukasta luettavaa ammattilaisten kynästä.

Keskustele Pauli Kallion ja Ville Pirisen tuotannoista Kvaakissa.

Niin ja sen Blues News -lehden voi tilata sähköosoitteesta www.bluesnews.fi/tilaaminen.htm. Lehti tarjoaa vankkaa asiaa bluesin ja muunkin juurimusiikin nykypäivästä sekä historiasta kuudesti vuodessa.