Kahmii siellä, kahmii täällä, Verokarhu ahkeroi joka säällä

Veli Nalle minkä teit!
Veli Nalle minkä teit!

Vanhan viisauden mukaan elämässä on varmaa vain verot ja kuolema. Mikko Kunnaksen tuore strippikokoelma kronikoi lannistumattoman verokarhun virantoimitusta kotimetsänsä elinolojen parantamiseksi. Koska mikä hyödyttää systeemiä, hyödyttää kaikkia. Eikö?

Verokarhu.fi: Verotuksen alkeet
Teksti ja kuvat (C) Mikko Kunnas 2014
ISBN 978-952-6606-51-4
Kustantaja: Kvaliti
Värikuvien visuaalinen ilme: Laura Kunnas
Kannen ideointi: Juha Kunnas
Painopaikka: Hansaprint oy, Suomi
54 sivua, ovh painettuna 13.90€ ja e-kirjana 9,90€

Strippisarjakuvassa toimii kliseinenkin keskushahmo. Verokarhu on juuri sellainen kuin nimestä voi päätellä: metsän vahvin eläin, joka kruunu päässä, karttu kourassa ja silmät intoa loistaen kiertää reviiriään verottamassa alamaisiaan. Tuotto menee yleensä systeemin ylläpitoon ts. karhun ravinnoksi. Joskus se voidaan käyttää ns. yleishyödylliseen hankkeeseen, kuten puun ympäri kiertävään hienoon asfalttitiehen. Käytännön hyötyä siitä ei kenellekään ole, mutta karhu viattomin ilmein perustelee sen olemassaolon tarpeellisuuden järjestelmän kannalta. Verotus oikeuttaa itse itsensä.

Muut metsän eläimet ovat lähinnä alistuvia veroalamaisia. Kettu ei käytä oveluuttaan veronkiertoon, hirvi ei kyseenalaista karhun voimaa. Valitusta aiheuttaa vain karhun vierailujen tiheys ja ajankohta. Ainoa tapa saada äänivaltaa on äänestää jaloillaan ja ryhtyä kansikuvan nallen tapaan veropakolaiseksi.

Verokarhun taide on koottu tietokoneella leikatuista & liimatuista siirtokuvista. Karhun ilmeissä ja asennoissa on riittävästi vaihtelua yksittäisten strippien tarpeiksi, mutta kokoelma-albumissa kuvaelementtien toistuvuus pistää silmään. Taustojen tyhjää tilaa on täytetty puilla, puskilla ym. metsämaisemalla, monessa ruudussa tausta on jätetty täysvalkoiseksi. Muut eläimet ovat naivistisen tyyliteltyjä. Lukija voi tykönään pohtia onko tämä kannanotto karhun ajatusmaailmaan, jossa hallintoalamaisilla on statistin rooli, vai onko tekijä mennyt siitä missä veropitäjän aita on matalin.

Huumoria saadaan virkaintoisen karhun veroteknisten pohdiskelujen ja verotusretkien kommellusten lisäksi sanaleikkeihin, ajankohtaisista uutisista, tai viittauksista populaarikulttuuriin kuten laulun sanoihin tai kiroileviin pikkujyrsijöihin. Jatkuvuutta strippien välillä ei ole.

Hatunnostona suomalaisen sarjakuvan perinteille strippi alkaa aina riimillä. Joskus menee koko sivukin riimitellen.

Visuaalisen kulttuurin maisteri, arkkitehti Mikko Kunnas on monien mm. Pikku kakkosesta tuttujen animaatiosarjojen takana. Miehen taidetta on nähty Mauri-setänsä Koiramäki-kirjojen elävöityksissä, sirkuspoika Joonaksessa, ketkuniskaisissa salapoliiseissa Kolmessa ässässä ja nokkaeläin Noksussa.

Verokarhu-strippisarja on Kunnaksen tuotannossa askel aikuisempaan aihepiiriin. Nuoremmalle koehenkilölle (9v) sen huumori ei auennut vaikka päällisin puolin yksinkertaista onkin. Varttuneempi (43) on ainakin löytävinään rivien väleistä pohdittavaa, ketä byrokratia loppujen lopuksi palvelee.

Mustavalkoista albumia on saatavana sekä kovakantisena että e-kirjana, lisäksi on sarjakuvaharrastajille ja -keräilijöille painettu versiota värillisellä keskiaukeamalla (4 sivua). Strippiä julkaistaan tänä syksynä Ilta-Sanomien lauantainumeroissa ja tammikuussa 2015 arkisin Kuukauden kotimaisena.

Verokarhu.fi Facebookissa
Verokarhu.fi -sarjakuvan kotisivut
Kustantajan kotisivut