Nuoren Karimin kärsimykset

“Tervetuloa Turkuun. Toivottavasti selviät kokemuksesta hengissä.​​”

Karim-sarjakuvan vaihtoehtohistoriassa Turku on kaaoksen kourissa. Nuoren miehen on pakko tehdä valintoja huonon ja vielä huonomman välillä.

KARIM: ULKOPUOLISET
(Asema 2014)
Teksti: Toni Karonen
Taide: Harri Honkala
156 sivua, B5, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-5909-20-3
22€

Karim-sarjakuvassa Turku on joutunut jonkinlaisen astetta ankaramman rakennemuutoksen kohteeksi ja yhteiskunnan turvaverkot ovat ratkenneet, ainakin vähäosaisten osalta. Koska valuuttana on markka ja videonauhurit ovat vielä käytössä, aika lienee mennyt ja historia vaihtoehtoinen. Nuori maahanmuuttaja Karim Mabare etsii polkuaan tämän kaiken kaaoksen keskellä, mutta joutuu yhä enemmän eksyksiin.

Realistisesti piirretty toimintapohjainen sarjakuva on hiljalleen yleistymässä myös Suomessa, vaikka huumoristripit ovat se sarjakuvan osa-alue, joka on suuren yleisön suosiossa. Ulkopuoliset on kokooma pienkustanteina ilmestyneistä lehdistä (Karim 1-5).

Toni Karonen osaa kuljettaa juonta hyvin ja kasvattaa hiljalleen jännitettä, kunnes se purkautuu väkivaltaisesti. Teksti on hyvää suomen kieltä. Alussa kaikkitietävä kertojaääni selostaa usein tekstilaatikossa, hieman ylidramaattiseen sävyyn, Turun tuomiota, sitten se muuttuu me-muotoon ja lopulta Karimin ääneksi. Vaikea sanoa, onko tämä sijamuotojen, ja aikamuotojenkin, heittelehtiminen tarkoituksellista, mutta hyvin kerronta kuljettaa mukanaan.

Harri Honkala käyttää hienosti mustaa, sivut näyttävät komeilta, isoissa kuvissa lähes julistemaisilta. Kuvissa on turhan paljon latteutta, koska voimakkaan perspektiivin käyttöä turhaan arastellaan. Toimintasarjakuvissa se on edellytys tunnelman luomiselle; toki se ase joskus dirtyharrymaisesti ojentautuu kohti lukijaa. Hahmoissa on jäykkyyttä ja erityisesti päät kenottavat kummallisesti. Mutta mikä tärkeintä, kuvat tukevat tarinaa ja päinvastoin. Lukukokemus on sujuva.

Painojälki ja taitto on erinomaista. Viiva on täydellisen skarppia. Karim tarvitsee sarjakuvana vielä askeleen amatöörimäisyydestä ammattilaisuuteen, eikä tuo askel enää kovin pitkä ole.

Karimin tarina on synkkä ja parempaa on tuskin tiedossa. Silti, jatkoa odotellessa. Toivottavasti Turku ei lopulta pala vallan poroksi, kuten aikaisemminkin historiassaan.


Keskustele Karimista Kvaakissa.

Kustantajan Karim Ulkopuoliset -sivu.

http://karimsarjakuvat.weebly.com/