Kahdeksan maailmanloppua

Ammattikorkeakoulu Metropoliaan perustettiin oma sarjakuvakerho Mesa syksyllä 2013. Nyt kerholaiset esittelevät taitojaan Maailmanlopun erikoislehdessä.

Mesa – Maailmanlopun erikoislehti
Mesa, 2014.
A4, nidottu
74 s.

Tikkurilassa syksyllä 2013 perustetun Metropolian sarjakuvakerho Mesan kaikki perustajajäsenet olivat graafisen suunnittelun ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita. Oman lehden tekeminen on sarjakuvaseuralle mitä luonteenomaisin toimintamuoto. Niinpä kerho voi juhlia ensimmäisen toimintavuotensa päättymistä uudella lehdellä.

Lehdelle oli etukäteen sovittu yhteinen teema. Tarkempia ohjeita sen käsittelemiseksi ei annettu, se oli kunkin vapaasti päätettävissä. Maailmanlopun, kaiken päättymisen ottaminen ensimmäisen lehden aiheeksi on odottamatonta, se heijastaa jonkinlaista käänteisajattelua. Ensiksi käsitellään loppu…

Bambi Vihavaisen Esthian.
Bambi Vihavaisen Esthian.

Aivan kaikki lehteen sarjakuvia tehneet eivät ole ensimmäisen (tänä syksynä siis toisen) vuosikurssin graafisen suunnittelun opiskelijoita. Jaksamisen rajoilla kulkevan Esthianin tarinan kertoi Bambi Vihavainen, graafisen suunnittelun viidennen vuosikurssin opiskelija.

Ammattikorkean opiskelijoilla näyttäisi olevan hyvät tekniset taidot jo valmiiksi. Kvaakistakin tuttu Tero Mattila oli opiskelut aloittaessaan jo ammattilainen. Pitkä ura TV-graafikkona päättyi tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin ja pakotti takaisin opiskelijaksi. Useat muutkin olivat opiskelleet jo muualla ennen Metropoliaa.

Maailmanlopun teemaa kulutettiin paljon pari vuotta sitten kun Maya-kalenteri päättyi. Turun sarjakuvakerho teki kaksi antologiaa teemaa varioiden, kokoomat Åbocalypse 2012 ja Dagen efter (2013). Muutenkin suosittuun aiheeseen on vaikea luoda uusia näkökulmia. Väistämättä tarinoihin tulee tuttuja elementtejä.

Oskari Wäänäsen Expiration Date.
Oskari Wäänäsen Expiration Date.

Mesan Maailmanlopun erikoislehden vahvuutena on tehokas mustavalkoinen piirros. Esimerkiksi Oskari Wäänänen saa Expiration Datessa paljon käytetyn vitsin toimimaan hyvin ja tuoreesti. Mattilan Pyhä esine tuo mieleen Valerianin. Juhana Myrskyn Teuvo Majoneesi kohtaa joogin toimii hienojen karikatyyrien ansiosta. Lauri Kajander ilmaisee neuvokkaat pyristelyt Kiertoradalla letkeästi.

Sarjakuvaseuran lehdeksi Maailmanlopun erikoislehti on vahvan tasalaatuinen ja teknisesti taidokas tuotos. Juonenkehittely ja tarinan rakentaminen sujuvat. Tällaisella porukalla olisi mahdollisuus vaikka minkälaisten projektien toteuttamiseen!

* Kvaakissa voi keskustella Mesasta.