Matkamuistoja tulevaisuudesta

Valerianin ja Laurelinen seikkailut ovat päättyneet, mutta maan historioitsijat tinkaavat jatkuvasti tietoja menneistä…

Mézières – Christin
Muistoja tulevaisuuksista
Avaruusagentti Valerianin seikkailuja
alkuteos Souvenirs de Futurs
sarjakuvasivujen väritys E. Tranlé
suomennos Juhani Tolvanen
tekstaus Mikko Huusko
Jalava 2014, 56 s. nid.
ISBN 978-951-887-490-7
22,20 €

Avaruusagenttien Valerian ja Laureline seikkailut päättyivät tarinassa Aika-avaaja (Jalava 2010). Tuoreessa Muistoja tulevaisuuksista -albumissa palataan hahmojen menneisyyteen – oikeastaan siis tulevaisuuteen. Valerianin ja Laurelinen universumissa aika on muuttuva, sen muoto, väri, tuoksu ja rakenne muuttuu silmien edessä. Mutta kaikki tuo käytiin läpi jo päättyneessa saagassa.

Valerianin ja Laurelinen seikkailut ajassa ja avaruudessa ovat pitkä albumisarja. Seikkailut alkoivat vuonna 1967 ja päättyivät siis 2010. Molemmat tekijät ovat eläkeiän reilusti ylittäneitä, vuonna 1938 syntyneitä, nyt 75-vuotiaita. Saagan päättämiselle oli perusteensa jo tekijöiden iän vuoksi. Loppuratkaisun myötä Valerianin ja Laurelinen maailmasta tuli valmis, lopullinen. Dynaaminen universumi muuttui staattiseksi, turvalliseksi ja tutkituksi.

Valerian ja Laureline karkoittivat isännän ja linnut useammalta planeetalta.
Valerian ja Laureline karkoittivat isännän ja linnut useammalta planeetalta.

Avaruusagenttien seikkailut ovat olleet runsaasti myytyjä. Kustantaja arvatenkin on toivonut lisää teoksia. Suomessa vuosi sitten julkaistiin Surullinen planeetta (Jalava 2013), kooste 1970-luvun vaihteessa tehtyjä lyhyitä tarinoita. Ranskassa se julkaistiin 1997.

Miten tehdä jatkoa jo päättyneelle? Uutuuden esilehdellä tekijät istuvat ja miettivät. ”Voisimme selvittää mitä tulevaisuudessa todella tapahtui ja mitä siitä seurasi.” Shinguzit säestävät: ”Antamalla puheenvuoron lopultakin niille, jotka ovat saaneet tuta nahoissaan sen mistä puhuvat … niin kuin meille.”

Tekijät palauttavat päähenkilönsä ja muutaman sivuhahmon muistelemaan elämänsä tärkeitä vaiheita. Laureline aloittaa pohtimalla mitä hänestä olisi tullut, jos Valerian ei olisi ottanut häntä mukaan keskiajan hämäristä. Parhaimmillaan hän olisi voinut päästä naimisiin kuninkaanpojan kanssa, mutta siihen liittyvät velvollisuudet eivät tarkemmin ajateltuina tunnu viehättäviltä.

Muistoja tulevaisuuksista tarjoaa nostalgiaa. Se tarjoaa innokkaille faneille mahdollisuuden muistella, elää pitkää tarinankaarta uudelleen. Suuret kokoaukeaman maalaukset johdattavat kuhunkin muistelukseen, väläykseen jo tapahtuneesta. Suuria paljastuksia ei ole luvassa, vaikka takakansitekstissä sellaisia hieman lupaillaan. Parasta albumissa on Jean-Claude Mézièresin käden jälki.

Jaksoja on kaikkiaan yhdeksän ja ne ovat aikajärjestyksessä yhdeksästä ensimmäisestä albumista. Sarjan hyvin tunteville uutuus on johdatettu retki saagaan. Voisi olettaa, että jatkoa tälle muistelemiselle on vielä tulossa. Nythän päästiin vasta vajaaseen puoliväliin.

* Kvaakissa on keskusteltu Valerianista ja Laurelinesta.