Tom of Finlandin aistillista elämäniloa Helsingissä ja Tampereella

Yksi Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista, Tom of Finland eli Touko Laaksonen (1920-1991) tunnetaan itsevarmoista, maskuliinisista ja häpeilettömän seksuaalisista mieshahmoista. Tekijää muistetaan kahdessa näyttelyssä Helsingissä MUU Galleriassa ja Tampereella Postimuseossa.

MUU Galleriassa Tuhmat ruudut -näyttelyssä on esillä Laaksosen sarjakuvia juuri sellaisena kuin Tom of Finland tiedetään, mitään häpeilemättä tai peittelemättä. Lisäksi tuodaan esille Tom of Finlandin perinnettä jatkavia kansainvälisiä taiteilijoita kuten Benoît Prévot, Bill Ward, Etienne, The Hun, Michael Kirwan, Joe Phillips, Studio Splatter ja Thor Of Sweden. Näyttelyn avajaisia saapuu kunnioittamaan Tom of Finland Foundationin puheenjohtaja ja perustaja Durk Dehner.

Tuhmat ruudut on osa sateenkaarisarjakuvateemaisia Helsingin sarjakuvafestivaaleja ja Setan 40-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.

Liken julkaisema Tom of Finlandin sarjakuvia sisältävä Sarja kuvia julkistetaan MUU Gallerian avajaisten yhteydessä. Teos esittelee tuotantoa 40-luvulta lähtien. Mukana on runsaasti aikaisemmin julkaisematonta materiaalia.

Postimuseon tintamareskissa on muun muassa molempien näyttelyiden kokoamiseen osallistunut Solja Järvenpää.
Postimuseon tintamareskissa on muun muassa molempien näyttelyiden kokoamiseen osallistunut Solja Järvenpää.

Vuoden alussa julkistettu, suurta huomiota saanut Tom of Finlandille omistettu postimerkkiarkki tulee myyntiin maanantaina 8.9.2014 maanlaajuisesti.

Postimuseon Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttely kertoo taiteilijan elämästä hänen omalla äänellään. Laaksosen taide on saanut maailmanlaajuista huomiota, mutta hänen elämänsä nimimerkin Tom of Finland takana on säilynyt monille salaisuutena.

Taitavasti kirjoittavan Laaksosen kirjeenvaihdosta kuudelta vuosikymmeneltä paljastuu sivistynyt, vaatimaton, humaani, huumorintajuinen ja sukurakas mies. Hän nautti kirjoittamisesta ja piti tiiviisti yhteyttä neljään sisarukseensa. Kirjeissään hän ei koskaan maininnut Tom of Finlandista.

Postimuseon näyttely valottaa Touko Laaksosen henkilöhistoriaa ja esittelee yleisölle runsaan ennen näkemättömän kirjeenvaihdon. Näyttely paljastaa myös sen, että Laaksonen harrasti filateliaa.

Kirjeenvaihtoa pääsee myös kuuntelemaan näyttelijä Ville Virtasen lukemana. Mukana on lisäksi muun muassa valokuvia, taideteoksia, asuja ja muotokuvia.

Postimuseo, 6.9.2014-28.3.2015, Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, Tampere. Avoinna ti–su 10–18. Pääsymaksu 10 ja 4 euroa. Postimuseo

MUU Galleria, 29.8.-28.9.2014, Lönnrotinkatu 33. MUU Galleria. Helsingin sarjakuvafestivaalit on pääsymaksuton ja kaikille avoin kulttuuritapahtuma. Festivaalien koko ohjelma osoitteessa www.sarjakuvafestivaalit.fi.

* Keskustele Kvaakissa Tom of Finlandista.