Sarjakuvia kansanopistoista

Sarjakuvataidetta opetetaan Limingan taidekoulussa ja Muurlan opistossa. Keväällä molempien kansanopistojen opiskelijoiden töitä esiteltiin julkaisuina. Limingassa on piirretty vuodesta 2000 ja Muurlassa 2006. Limingan sarjakuvalinja on painotuotteina esitellyt opiskelijoidensa töitä yhdeksän vuoden ajan Lisko Klassikot-sarjassa. Tänä vuonna ilmestyi ensimmäinen Muurlan oppilaiden töitä sisältävä Murena-albumi.

Pakotiet ja piilopaikat
Murena-albumi #1
toim. Sami Aho, Jussi Seppänen ja sarjakuvalinjan opiskelijat
Muurlan opisto, 2014
ISBN 978-952-93-4033-0
12 €

Maailmanparannus
Lisko Klassikot IX
toim. Keijo Ahlqvist, Mikko Jylhä ja sarjakuvalinja 2013-2014
Limingan taidekoulu, 2014
ISBN 978-952-67041-9-7
ilmaisjakelulehti, luettavissa netissä

Ensimmäisessä Murena-albumissa on mukana yhdeksän Muurlassa lukuvuonna 2013-14 opiskellutta. Antologian Pakotiet ja piilopaikat avaa Mira Kajanderin Siemen. Jaakko ja pavunvarsi muunnelma on oiva johdatus antologian salaperäisiin maailmoihin ja outoihin tilanteisiin.

Elina Lahdenperä
Elina Lahdenperä

Limingan opiskelijoiden vuosijulkaisu on tänä vuonna ilmaisjakelulehti. Vuosijulkaisun teemana on maailmanparannus. Sen etusivulla Ville Kokkonen pitää laiskuutta maailman pelastuksena ja Natalia Kekkonen kehottaa pitämään itsestään huolta. Niin pitää huolta myös muista.

Liminkalaisten lehdessä harkituinta jälkeä esittelevät Aino Niva, Elina Lahdenperä ja Toivo Tonta. Nivan kymmenestä uudesta käskystä maailmanparannukseen parhaiten soveltuu viimeinen: pidä huolta kengistä. Lahdenperän toimeliaat eläinhahmot antavat vinkkejä kaupunkiluonnossa selviämiseen. Tontan sanoman ytimessä on hyvä sydän.

Toivo Tonta
Toivo Tonta

Maailmanparannus on teemana ymmärretty hyvin laajasti. Leimallista sarjakuville on kuitenkin itsensä kehittäminen ja omien asenteiden havainnointi. Muutos lähtee itsestä, tunnutaan sanottavan. Julkaistut työt ovat lyhyitä, sivun tai stripin tai parin mittaisia.

Mira Kajander
Mira Kajander

Muurlan Murena-albumin teemaa on lähestytty perinteisemmin. Valituilla sarjakuvanovelleilla on mittaa kolmesta viiteentoista sivua, antologiassa on painotettu pidemmän tarinan kertomista. Emilia Karvanen Muurahaisen matkassa ja Katariina Laitinen Anemonessa tarkastelevat asioiden suhteellisuutta hyvin eri näkökulmista. Eve Karvonen ja Jesse Enho luovat epätodellisia tilanteita. Katriina Purolan käsittelemä sirkus voi olla pakotie tai piilopaikka. Ihmisten piilopaikat alkavat olla vähissä Heidi Alanteen Dodolinnun laulussa. Tytti Teräväinen aloittaa Valinnallaan pidempää saagaa. Topi Jalvaksen Ruosteessa pohditaan robottien inhimillisyyttä.

Heidi Alanne
Heidi Alanne

Julkaiseminen on keskeinen osa sarjakuvan tekemistä. Joskus aikaisemmin ymmärrettiin niin, että sarjakuva syntyi vasta kun se ilmestyi paperille painettuna. Onneksi näin ahtaasta sarjakuvan määritelmästä on päästy eroon. Kuitenkin aiheen pariin opastettavien on hyvä oppia myös julkaisuprosessi. Syntyneet julkaisut ovat siis olennainen osa kansanopistovuotta. Samalla julkaisut tekevät kouluja ja niiden oppilaita tunnetuiksi.

* Muurlan opisto
* Limingan taidekoulu