Helsingin sarjakuvafestivaalit juhlistaa saksankielistä sarjakuvaa sateenkaaren väreissä

Helsingin sarjakuvafestivaalit juhlistaa syyskuussa saksankielisen maailman sarjakuvaa sekä sateenkaarisarjakuvaa. Tänä vuonna festivaaleja vietetään Fok_it-sarjakuvastripeistään tutuksi tulleen vuoden festivaalitaiteilija Joonas Rinta-Kannon luoman Säihkyturpa-yksisarvisen lempeässä suojelussa.

Tänä vuonna Helsingin sarjakuvafestivaalit laajenee entistä kattavammaksi kaupunkitapahtumaksi ja viikonlopun aikana kävijöiden on mahdollista nauttia lukuisista sarjakuva-aiheisista näyttelyistä, haastatteluista, paneelikeskusteluista ja työpajoista. Festivaalien kohokohtiin kuuluvat muun muassa kahden Suomen kansainvälisesti tunnetuimman LGBT-taiteilijan töitä esittelevät näyttelyt:

Tom of Finland
Tom of Finland

Galleria Muussa esillä on Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin töitä ja häneen työtään jatkavia nuoria taiteilijoita esittelevä näyttely ja Ateneumissa on Tove Janssonin elämästä ja töistä kertova näyttely avoinna vielä festivaaliviikonlopun ajan. Muista kotimaisista sarjakuvataitelijoista sarjakuvafestivaalivieraisiin kuuluvat muun muassa Tiitu Takalo, Kati Kovács, Emmi Valve, sekä Mika Lietzén. Tuuli Hypén kuvaa osaltaan sateenkaarielämää Nanna-sarjassaan.

Saksalaisista taiteilijoista sarjakuvafestivaalit toivottaa tervetulleiksi muun muassa Syyrian sisällissodan jaloista paenneiden ihmisten arkea Domizin pakolaisleirillä sarjakuvareportaaseissaan kuvanneen Olivier Kuglerin, Comics Atlas Finnland -antologiaa toimittaneen sarjakuvataitelija ja kustannustoimittaja Sascha Hommerin sekä Saksan lähihistoriaa oman perheensä menneisyyden kautta tarkastelleen Birgit Weyhen. Lisäksi festivaalien vieraaksi saapuu sveitsiläinen sarjakuvataitelija Philip Schaufelberger, jolle myönnettiin aikaisemmin tänä vuonna Fumetton sarjakuvafestivaalien taitelijastipendi seksikaupasta kertovaa sarjakuvareportaasia varten.

Rutu Modan (Israel)
Rutu Modan (Israel)

Muista vieraista syytä on mainita Charles Berberian ja Anna Rozen, joiden tekemänä, kolmikielinen Helsinki – Näkymiä kaupungista -teos kuvaa pääkaupunkiamme ulkopuolisen tarkalla katseella ja herkällä otteella. Lisäksi festivaaleille saapuu myös Israelin kansainvälisesti tunnetuin sarjakuvataitelija, Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin vaikutuksia teoksissaan kuvannut Rutu Modan sekä yhdysvaltalainen Anne Elizabeth Moore, joka on tullut tunnetuksi osana naisten asemaa sarjakuvateollisuudessa sarjakuvan keinoin tutkivaa Ladydrawers-kollektiivia.

Howard Cruse (Yhdysvallat)
Howard Cruse (Yhdysvallat)

Kunniavieraisiin kuuluvat myös yhdysvaltalainen, homoseksuaalisuuden ja konservatiivisen yhteiskunnan välisen jännitteen kuvaajana tunnetuksi tullut Howard Cruse sekä espanjalainen Sebas Martín, jonka töitä on ollut esillä lukuisissa sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavissa kampanjoissa.

Helsingin sarjakuvafestivaalit on osa SETA:n 40 vuotisjuhlavuotta.

Joonas Rinta-Kannon Säihkyturpa on festivaalien voimaeläin.
Joonas Rinta-Kannon Säihkyturpa on festivaalien voimaeläin.

Helsingin 29. sarjakuvafestivaalit 5.–7.9.14 Lasipalatsin aukiolla ja muilla tapahtumapaikoilla ympäri Helsingin. Festivaalit järjestää Suomen sarjakuvaseura ry.

sarjakuvafestivaalit.fi