Kesäduuniblues

Lukiota käyvän Kenjin kesä alkaa ikävissä merkeissä. Varmana pidetty paikka matematiikkaolympialaisissa menee sivu suun. Työpaikka virtuaalimaailma Ozin valvojana lohduttaa kuitenkin hieman. Kesän 2010 ikimuistoiset tapahtumat käynnistyvät kun Kenji kohtaa sattumalta Natsukin ja saa myös tältä työtarjouksen. Matikkapäästä ja kiltteydestä alkaa koitua ujolle pojalle harmeja. Kun hommat luisuvat katastrofin puolelle Kenjin on pakko alkaa toimia ja tulla ulos kuorestaan.

Kenji tapaa Natsukin sukua.
Kenji tapaa Natsukin sukua.

Nätti Natsuki taas ei ole niin puhdas pulmunen kuin ensinäkemältä olettaisi. Hän kuuluu vanhaan samurai-sukuun. Alussa vihjataan myös miekkailuharrastuksesta. Ainakin toistaiseksi miekkatappelut jäävät sarjassa silti näkemättä.

Oz lomittuu syvemmälle todellisuuteen kuin nykymaailman nettipalvelut. Igura Sugimoto onnistuu kuitenkin kuvaamaan “Tietokoneen sisään” siirtymisen ihmeen uskottavasti. Sulava, suoraviivainen kerronta sekä lämmin huumori tekivät Summer Warsista mieluisaa luettavaa. NGE-guru Yoshiyuki Sadamoton hahmosuunnittelu ja jollakin tapaa Takashi Murakamin taiteen mieleen tuova Oz-maailma, nostavat teoksen pisteitä entisestään.

Virtuaalimaailmassa hoidetaan asioita ja varsinkin tapellaan.
Virtuaalimaailmassa hoidetaan asioita ja varsinkin tapellaan.

Haastavasti nimetty manga perustuu Mamoru Hosodan animaatioelokuvaan. Leffan tarina on pilkottu kolmeen palaan ja ainakin ensimmäisen osalta jako tuntuu toimivan. Kirja saa luonnollisen päätöksen, jopa niin luonnollisen, että jatkoa ei jää kovin palavasti kaipaamaan.
Mamoru Hosodan jälkisanojen mukaan mangan juonen painotukset poikkeavat alkuperäisestä, lisäksi Sugimoto on laajentanut joitakin elokuvan teemoja. Mainittakoon vielä, että lokalisointitiimi on tehnyt työnsä huolella.

Summer Wars
Taide: Igura Sugimoto (perustuu Mamoru Hosodan animeen)
Suomentaja: Antti Kokkonen
Toimittaja: Janne Suominen
Kustantaja: Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-161759-1
Hinta kioskilla: 6,20€
Osa 2/3 ilmestyy 19.9. 2014

Keskustele Summer Warsista Kvaakissa