Tällä viikolla sarjakuvissa #7

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, viikoittaista opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Minä olen Otto Sinisalo, saalistava uutispetolintunne tällä viikolla. Ei juurikaan uutisia tällä viikolla: sarjakuvakustantamot ovat jo julkaisseet joulumarkkinoille tarkoitetut teoksensa ja nyt hissutellaan kohti uutta vuotta ja julkaisuohjelmia.

Ankkaa kotimaisittain

Tämän viikon Aku Ankassa julkaistaan kolmen vantaalaistytön kirjoittama tarina. Kyseessä on kolmas kerta, kun lehdessä julkaistaan suomalaisten käsikirjoittama tarina. Neljätoistavuotiaiden Hanna ja Elina Vellosen sekä Salla Lehmuksen tarina voitti kilpailun, jonka tehtävänä oli kirjoittaa yksisivuinen ankkatarina. Tarinan kuvitti Vicar.

Kilpailun tasoa kehuneen päätoimittaja Jukka Heiskasen mukaan kisaan tuli satoja vastauksia. Tarina julkaistaan nyt Aku Ankan numerossa 50/2003 ja myöhemmin myös muiden maiden Aku Ankka –lehdissä.

Lähde: Metro

Jokisen eväät

Tätä uutista ei olisi voinut otsikoida millään muulla tavalla! Muun muassa Sarjakuvantekijät Ry:n puheenjohtajana toiminut Heikki Jokinen on kirjoittanut oppaan pienyrittäjänä toimiville kuvittajille ja graafikoille.

FOT:n, Grafian ja Sarjakuvantekijöiden julkaisema Graafikon eväät on ajanmukaistettu ja laajennettu versio viitisen vuotta sitten ilmestyneestä, Sarjakuvantekijät ry:n julkaisemasta, loppuunmyydystä, Sarjakuvantekijän selviytymisoppaasta. Teos on ilmainen Grafian (Graafisen suunnittelun ammattilaisten järjestö) jäsenille.

Kirjasta on tulossa lisää juttua Kvaakiin ensi viikolla.

Saalistavat kalkkunat

SubTV tulee esittämään ensi keväänä DC:n sarjakuvaan perustuvaa Birds of Prey TV-sarjaa. “Batmanin tyttäriksi” käännetyn, oikeilla näyttelijöillä naisitetun sarjan lento päättyi Yhdysvalloissa lyhyeen: sarja lopetettiin 12 jakson jälkeen. Sarjassa Batmanin tytär ja kaksi muuta supersankaritarta löylyttävät Gotham Cityn rikollisia Lepakkomiehen ollessa teillä tietymättömällä.

Joulua odotellessa

Sarjakuvantekijä Esa Holopainen on joulukuun ajan piirtänyt sarjakuva-joulukalenteria “Naapurit”, jossa päähenkilöt keskustelevat aforisminomaisesti ajankohtaisesta teemasta. Joulukalenteri löytyy Holopaisen sivuilta. Holopainen on tunnettu Tyrnävän verikoirat –sarjakuvastaan, jota on ilmestynyt kahden kokoelman verran. Tekijän mukaan kolmas on tulossa ensi vuonna.

Uutuushylly

Loisto-pokkarisarjassa on julkaistu sarjakuva-alaa sivuava teos. Rei Shimuran aasiaeksotiikkaan panostava dekkari Tappava Manga on nyt saatavilla sarjan julkaisuna.

Egmontilta on tullut ulos ainakin uusi iso Tex Willer –albumi, jonka kannessa Tex hyppää likaisen meksikaanin kimppuun! Hyvä Tex, vedä sitä turpiin! Claudio Nizzin ja Mandred Sommerin Orjakauppiaat tarjoaa kymmenen euron hintaansa nähden muikeat päälle 200 albumikokoista sivua luettavaa. Egmontilta on ilmestynyt myös uusi Witchblade & Darkness, jossa mielenkiintoisimman sisällön muodostavat jälleen jatkosarjat. Midnight Nation päättyy sekavasti ja Rising Stars –supersankarioopperassa nähdään kerrankin kelvollista kuvitusta, kun Stuart Immonen piirtää yhden jakson.

Joululisesta Myrkystä tekee mielenkiintoisen se, että jo yli puolet lehden materiaalista on kotimaista. Luottopiirtäjiä ovat edelleen Samson ja Santtu Liima, joka vie Mynttisen tällä kertaa Linnanjuhliin. Aivan uusi tuttavuus on Juha Harju, joka toistaa suosittua teinifantasiaa “rambopukista”. Tänäkään vuonna Iso-Santa ei ota panttivankeja, vaan suolaa uhrinsa turhia kyselemättä. Harju saa ideaa venytettyä sillä että muutamassa perheessä partajullille pannaan kova kovaa vastaan. Myös Limingassa sarjakuvaa opiskellut Jukka Tilus lienee uusi piirtäjänaama Myrkyssä. Muitakin suomalaisia tekijöitä on mukana. Ulkomaisista tasoa ovat kohottamassa Kaz Underworldillaan sekä Kellermanin Rocky ja britti Hunt Emersonin sarja. Kohtuullisen muikea joulupaketti siis.

Uutuushyllyssä lähteenä on käytetty Antti Peltolan sarjakuvasivuja.

Nettijutut

Tällä viikolla Kvaakissa on arvioitu Jarkko Vehniäisen kokoelma, kirjoittajana Timo Ronkainen sekä tuore Hämähäkkimies, kirjoittajana Reima Mäkinen. Lisäksi artikkeleihin on lisätty Petri Hiltusen haastattelu, kirjoittajana minä.

“Hei, olen X ja julkaisen sarjakuvia”

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Tällä viikolla kiitokset avustuksesta Reima Mäkiselle ja Rami Rautkorvelle. Palsta jälleen viikon kuluttua.

Yksi vastaus artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #7”

Kommentit on suljettu.