Vahvoja naisia

Vuonna 2010 Kaoru Mori voitti Angouleméssa Prix Intergénérations -sarjan pääpalkinnon. Meillä hänet muistetaan seitsenosaisesta Emma -mangasta, joka ilmestyi vuosina 2006-2007. Kolmen vuoden kuluttua julkaistiin vielä sarjan lisäosat, kolme paksua pokkaria. Morin uutuus on hieno, nuorille ja aikuisille sopiva sarjakuva.

Aron morsiamet sijoittuu Emman tapaan 1800-luvulle, mutta Mori vie meidät nyt viktoriaanisesta Lontoosta eksoottisen, paimentolaisten ja kauppiaiden harvakseltaan asuttaman Keski-Aasian maisemiin.
Kirjan piirrosjälki saa varmasti muutkin kuin minut haukkomaan henkeään. Selaamisen ja ensityrmistyksen jälkeen lähdin purkamaan kirjaa loppuun sijoitetuista tekijän kommenteista. Siellä Mori kertoo kiinnostuneensa Silkkitien kulttuureista jo lukioikäisenä. Vuosien perehtyminen aiheeseen selittääkin osittain sen, miten näin pikkutarkka kuvaus on ylipäätään mahdollista.

Morsian osaa metsästää.
Morsian osaa metsästää.

Kirjan alussa selviää että päähenkilö, parikymppinen Amira on lähetetty toiseen kylään, itseään kahdeksan vuotta nuoremman pojan vaimoksi. Reipas ja neuvokas neito voittaa nopeasti miehensä suvun luottamuksen ja rakkauden omakseen. Tätä alkuasetelman esittelemistä pidemmälle sarjan ensimmäisessä osassa ei oikeastaan päästäkään. Jatkossa hahmot vanhenevat ja näkökulmat sekä maisemat laajenevat.
Tässä tarinassa naiset ovat vahvoja ja kauniita. Maisemat ja miehet saavat edustaa elämän karumpaa puolta.
Mori kuvaa ympäristöä ja yksityiskohtia maanisella tarkkuudella. Hän luo romanttisen, mutta uskottavan fantasiamaailman, jonka hahmot liikkuvat ehjissä, puhtaissa ja yltäkylläisesti koristelluissa vaatteissa.

Yhtä huolellista tunnelman kehittelyä ja kiireetöntä hetkessä viipyilyä on sarjakuvissa nähty meillä vain harvoin. Viehkeät naishahmot saattavat tuoda mieleen japanilaiset tyttösarjat, mutta tarkempi tutkiskelu tekee selväksi, että Aron morsiamilla on sittenkin enemmän yhteisiä nimittäjiä vaikkapa Berardin ja Milazzon tekemän Henkäys ja unelma -tarinan tai Hugo Prattin kuvittamien maailmojen kanssa.

Herra Smith tekee muistiinpanoja kun nuoripari sisustaa.
Herra Smith tekee muistiinpanoja kun nuoripari sisustaa.

Vaikka päällimmäisenä mielikuvana on tapahtumattomuus ja verkkainen tahti, onnistuu Mori rakentamaan kirjan kahdessa viimeisessä luvussa pienten sattumusten ympärille voimakkaita jännitteitä.
Henkilöhahmoja kehitellään maltilla, kuitenkin tyhjäkäyntiä välttäen. Samalla kun lukeminen on sujuvaa, tekee mieli säästellä sivuja ja viettää aikaa raukean tunnelman ja ruutujen ykstyiskohtien parissa. Tekijä viihtyy itsekin mielikuvitusmaailmoissaan ilmeisen hyvin. Tästä hyvänä esimerkkinä oli vaikeus päästää irti Emman tarinasta. Episodimainen rakenne ja useampi kuin yksi päähenkilö mahdollistavat jatkopalojen tekemisen myös Aron morsiamiin.

Amerikkalainen Yen Press on julkaissut sarjasta viisi osaa, kuudetta odotellaan syksyksi. Härmäläinen pokkariversio on jenkkisiskoaan vaatimattomampi, mutta tarjoaa silti rahalle kunnon vastineen. Kirjan painoasussa ei ole moittimista. Kustantajan hehkutus Aron morsiamista vuoden mangatapauksena vaikuttaa sarjan ensimmäisen osan perusteella täysin oikeutetulta.

Aron morsiamet
Tekijä: Kaoru Mori
Suomentaja: Antti Valkama
Kustantaja: Punainen jättiläinen
ISBN: 978-952-16-1769-0
Hinta kioskilla: 6,20€
Osa 1/4 ilmestyy 31.7. 2014

Anime-lehden arvio, jossa paljastetaan koko juoni.

Keskustele Aron morsiamet -mangasta Kvaakissa.