Oppia ikä kaikki, Navis

Erikoisagentti Navis saa Sillagen hallitukselta tehtävän, joka päätetään keskeyttää. Peruutuskäsky jäi nuorelta ja innokkaalta kuulematta.

Jean David Morvan – Philippe Buchet
Sillage 9 Soluttautuja
Alkuteos Sillage 9 Infiltrations, 2006
Suomentanut Mirka Ulanto
Latonut Janne-Matti Keisala
ISBN 978-952-233-783-2
Egmont Kustannus 2014
48 s., kovakantinen
18,95

Yhdeksänteen osaan edennyt Morvanin käsikirjoittama ja Buchetin piirtämä Sillage-sarja on seurannut Navisin kasvua tytöstä nuoreksi naiseksi. Kukin osa on itsenäinen, johonkin inhimillisen osa-alueeseen keskittyvä kertomus. Sillage on valtava tuhansista avaruusaluksista koostuva karavaani, joka kulkee halki kaikkeuksien etsien asuttavia planeettoja ja luonnonvaroja hyödynnettävikseen. Matkalla tavataan myös mitä erilaisempia elämänmuotoja.

Ihmislapsi Navis erottautuu joukosta, koska hänen mieltään ei voida lukea eikä hän voi lukea toisten ajatuksia. Navis on, kuten sankarin taustasta uusimmassa suomennoksessa muistutetaan, “ainoa epäilyttävän ihmisrodun” edustaja Sillagessa. Taustansa vuoksi Navis on edennyt Sillagen hallituksen erikoisagentiksi.

Jean David Morvan (s. 1969) hyödyntää käsikirjoituksessa vuosikymmenten mittaan syntynyttä, yleisesti tunnettua tieteisuniversumia, jonka suurimpina vaikuttajina ovat olleet Star Trek ja Valerian. Siellä sopii Naviskin seikkailemaan mitä moninaisimmissa ympäristöissä ja tilanteissa.

Soluttautujassa ollaan yhden keskeisen eettisen kysymyksen äärellä. Hyvän ja pahan ongelmaa tarkastellaan yhteiskunnallisessa kehyksessä. Ovatko omat, hyvät, periaatteiltaan kannattamisen arvoisia? Ollaanko me pahoja kummempia? Kokonaisuuteen sijoitettuna yhdeksäs osa on Navisille jälleen yksi oppitunti inhimillisestä, elämästä. Navisin kasvaessa myös käsitellyt ongelmat monimutkaistuvat.

Philippe Buchetin (s. 1962) tyyli on tarkkaa ja belgialais-ranskalaisen seikkailusarjakuvan perinteitä jatkavaa. Vaikutteita on tarttunut myös amerikkalaisista supersankarisarjakuvista. Buchet käyttää paljon pieniä ruutuja. Niistä ja yksityiskohtaisesta jäljestä syntyy vaikutelma, että sarjakuvaa on tehty aikaa säästämättä. Tekijä luottaa siihen, että lukija havaitsee.

Sillage ja Soluttautuja ovat hyvää ajatuksella tehtyä eurooppalaista seikkailusarjakuvaa. Mukava, että suomalaiset sarjakuvan lukijat ovat löytäneet Sillagen.


Kvaakissa aikaisemmin arvioitu

S. Santikko: 1 Tuhkaa ja tulta
S. Santikko: 3 Hammasrattaat
Shimo Suntila: 6 Maailmojen sota
Tero Mattila: 7 Vankila
Niko Koivistolainen: 8 Ihmisten uhka

Kvaakissa on keskusteltu Sillagesta