Aikuistumisen tuskaa

Villimpi Pohjola: Lapsus

JP Ahonen on jo vuodesta 2003 piirrellyt sarjakuvaansa huolettomista ikuisuusopiskelijoista. Monen strippisarjan kohdalla näin pitkästä iästä on seurannut paikalleen jämähtämistä ja väsähtämistä. Villimpi Pohjola oli alkuaikoinaan puhtaasti huumorisarja – riemastuttava, absurdi, kokeileva ja populaarikulttuurista koomisia aineksia ammentava. Ahonen on toistaiseksi välttänyt taantumuksen sudenkuopan tuomalla sarjaan syvempiä tasoja, kehittämällä hahmojen persoonallisuuksia ja antamalla sarjan sisäisen ajan kulua.

Kolme vuotta sitten ilmestyneessä Kypsyyskoe-albumissa puitiin ikisinkku ja miestennielijä Annan raskautta ja saatiin selville, että lapsen isä on häntäheikki Rontti. Tässä uudessa koosteessa Anna ottaa ihailtavalla tavalla hyväksyvän kannan tulevaan äitiyteensä. Vielä yllättävämpää on Rontin muutos: hän jättää kertaheitolla naisseikkailunsa ja tekee parhaansa ollakseen kunnon isähahmo omalle lapsukselleen. Kivuitta nämä asiat eivät onnistu – Ronttia vainoavat himokkaat naiset jopa kotirapussa asti ja Annan leskiäiti osoittautuu monellakin tapaa hankalaksi tyypiksi.

Pelkästään yhden asian ympärillä albumi ei toki pyöri. Lusmuiluun keskittynyt Otto on viimein ottanut itseään niskasta kiinni. Hänen ja Ukon graduntekopyrkimyksistä saadaan irti muutamia mehukkaita tuokiokuvia. Ahonen onnistuu tuomaan myös rakkauselämässään lähtöruutuun jämähtäneen Vernerin persoonaa enemmän esille. Toki mukana on tuttuun tapaan pelkkään naurattamiseen tähtääviä välipaloja sekä erilaisia muotokokeiluja. Esimerkiksi kotimaisten kahvijuomien tekstipainotteisella esittelyllä hauskuutetaan peräti kahdesti. Turha toimivia aineksia on hylätä.

Entäs sitten piirrosasu? Jos oli Villimmässä Pohjolassa saatu jo aiemmin nauttia kansainväliset mitat täyttävästä sarjakuvataiteesta, näissä vuosien 2011-2013 kolmirivisissä Ahonen on hionut jälkensä aivan mestarilliseksi. Lähes kaikissa stripeissä jää ihastelemaan ohentuneen, paksuuttaan hienovaraisesti vaihtelevan viivan pehmeää kaareutumista. Viimeistään nyt myös tuntuu, ettei hahmojen erottaminen toisistaan tuota minkäänlaisia vaikeuksia.

Paradoksaalista on, että Rontti on saattanut raskaaksi naisen, joka ei ainakaan toistaiseksi tunne häneen sen kummempaa vetoa ja jolle itse yhdyntäkään ei ole ollut erityisen hyvin muistiin painunut tapahtuma. Kuten Anna yhdessä stripissä sanoo: “Ollaan vähän niin kuin parisuhteessa ilman parisuhdetta… emmehän edes tunne toisiamme”. Tästä johtuen tulee olemaan mielenkiintoista seurata heidän suhteensa kehittymistä.

Albumin läpikahlattuaan jää odottamaan seuraavaa lukupakettia malttamattomana. Aiemmin ainut syy ostaa uusin VP-kokoelma on ollut se, että saa nauttia taas uusista ääneen naurattavista kommelluksista. Nyt mukana on tarinajatkumo, jonka etenemistä voi seurata pala kerrallaan. Oiva merkki sarjakuvasta, joka senkun paranee vanhetessaan.

Keskustelua Villimpi Pohjola -sarjasta Kvaakissa.

Tekijä: JP Ahonen
ISBN 978-952-270-136-7
Ulkoasu ja taitto: JP Ahonen / Daily Hero
Kustantaja: Arktinen Banaani
Painopaikka: Jelgava Printing House, Jelgava 2014
Kovakantinen, 174 x 230 mm
96 sivua, väri
17,90 €