Porsaita, lampaita ja ilveksiä

Jarkko Vehniäisen pikku kokoelma strippejä ja pilakuvia ilmestyi jo keväällä, mutta hyvä sarjakuvahan ei vanhene. Ja Sateet tulevat on hyvä. Vaikka kuvastossa pyöriikin mm. kävelevä kakka, ovat vitsit kilttejä ja useimmiten hauskoja. Näillä raja-alueilla pyöriminen vaatii taitoa, miten mahtoi käydä?

Jarkko Vehniäinen: Sateet tulevat


Sitruunamaailma avoin yhtiö
ISBN 952-99101-0-X, 24 s. 5€

Kokoelmasta löytyy muutama sivu Kamala luonto -strippejä, joissa sanailevat ilves ja kärppä(?). En tiedä onko se pahasta jos jokin sarja herättää liudan alluusioita muihin sarjakuviin. Kamala luonto muistutti mieleeni pinon muita strippisarjakuvia, Aidan takaa (Over the Hedge), Lassi ja Leevi (Calvin & Hobbes) ja kotimaisista Ilmaranta/Nyyssösen Elukat. Osansa tekee varmasti Vehniäisen valitsema tyyli, elävä siveltimellä vedetty viiva on yhteistä kaikille mainituille sarjoille. Kahdeksan stripin näytteen perusteella on vaikea sanoa mitään lopullista Kamala luonto strippisarjan vitsien tasosta. Strippisarjan koko kuva rakentuu aina hitaasti, ei pelkästään kymmenistä, enemmänkin sadoista jaksoista. Pohjimmiltaan Kamala luonto on aika perinteinen sarja, vaikka hakeekin aavistuksen hurjempaa komiikkaa. Vaan sehän ei nykyaikana olekaan mitään uutta.

Kokoelmaan on valikoitu myös Ilta-Sanomissa yllätyskuvina julkaistuja yhden ruudun outoja vitsejä. Nämä on painettu valitettavasti mustavalkoisina. Tyylilaji on Larsonin Harhamallaan (Far Side) aloittama ja jo melkolailla loppuunviljelty nyrjähtäneiden ja yllättävien assosiaatioiden ja tilanteiden varaan rakentuvat vitsit. Yllätysmomentti ei ole kovin iso jos kikka on jo tuttu. Tosin oudosti vielä on löytynyt muutamakin aivan aidosti myhäilyttävä pläjäys jota hyvä piirrosjälki tukee.

Näiden lisäksi kirjasessa on vielä pari lyhyttä humoristista novellisarjaa. Toisessa pariskunta odottaa lasta, mutta kun yläilmojen pilvikaupungista ovat kaikki haikarat “ajossa” pitää jonkun tuurata. Toisessa sympaattinen lammas kertoo raamatullisesti ihanasta paimenestaan. Huumori on näissä kovasti kilttiä vaikka mad-tyylin kuvastoa vilautellaankin. Aika onnistuneesti Vehniäinen tasapainoilee hyvän ja huonon maun rajamailla. Parasta näissä sarjoissa on kuitenkin kaunis sivellinpiirros. Hienoa ja ilmeikästä jälkeä, ikävä ettei ilmeisesti alunperin värillisiksi tarkoitettuja sarjoja ole ollut varaa painaa tähän värillisinä. Viisi euroa tästä paketista, sekin on vähän siinä rajoilla. Komeat värikannet ne maksavat.

Jarkko Vehniäisen pilakuvia, sarjakuvia ja karikatyyrejä on julkaistu Ilta-Sanomien lisäksi Katsossa, Suosikissa, Dynamitessa, Madissa ja Elokuva-lehdessä.

Kustantajan kotisivut
Jarkko Vehniäisen kotisivut