A6 Ankkalinna

Sanoman julkaisemien Disney-sarjakuvien tuoteperheeseen on ilmestynyt uutuus: pieni A6-kokoinen Ankkalinnan-minisarjis.

Aku Ankka – Päivä lainvartijana
Sanoma Media Finland 2014
ISBN 978-951-32-3962-6
40 s.
2,50 €

Roope-setä – Unohda koko juttu
Sanoma Media Finland 2014
ISBN 978-951-32-3963-3
40 s.
2,50 €

Uusia Ankkalinnan-minisarjiksia ilmestyi kaksi kappaletta kerralla. Molemmissa on yksi pitkä ja sivumäärän täytteeksi muutama lyhyt tarina. Tekijöinä ovat Ankkauniversumin tunnetuimmat ja arvostetuimmat tekijät, Carl Barks ja Don Rosa. Uutta pikkupokkareissa on käännetty muoto, tarinoita ei lueta selkämys pystysuunnassa vaan aukeamittain. Näin 40:n sivuun mahtuu kaksikymmentä alkuperäistä sarjakuvasivua.

ISBN-numeroinnin mukaan ensimmäisessä sarjan julkaisussa on Carl Barksin käsikirjoittama ja Daan Jippesin uudelleenpiirtämä Päivä lainvartijana. Se on Jippesin versionakin julkaistu viisi kertaa aikaisemmin, edellisen kerran viime vuonna Korakarumin ruhtinaassa. Toimitus on muokannut suomennosta tähänkin uudelleenjulkaisuun. Ilmeisesti pienen sivukoon vuoksi konstaapeli Ankka tällä kertaa on virkanumeroltaan 006, eikä 006½, kuten aikaisemmin.

Julkaisun kansikuva perustuu Barksin vuonna 1969 tekemään hylättyyn luonnokseen. Taannoin Donald Duckin toimittajat eivät suostuneet julkaisemaan kuvaa, jossa esitettiin satiirisesti taistelua ja raakuuksia. Nyttemmin kansi on Suomessa jo kolmatta kertaa käytössä.

Don Rosan Unohda koko juttu (2002) on näpsäkkä vitsisarja, jossa Milla Magia saa maistaa omaa lääkettään. Kun loitsittu kuulee nimensä, niin hän unohtaa seuraavan asian mikä hänelle sanotaan. Sarjakuva on julkaistu suomeksi kolme kertaa aikaisemmin. Kansikuva on aikaisemmin ollut käytössä Aku Ankassa 11/2002.

Nitominen uusissa minisarjiksissa on tehtävä huolella etteivät kuvat katoa sisämarginaaleihin. Tässä peittymisen syynä on suurikokoinen ruutu.
Nitominen uusissa minisarjiksissa on tehtävä huolella etteivät kuvat katoa sisämarginaaleihin. Tässä peittymisen syynä on suurikokoinen ruutu.

Ankkalinna-minisarjiksen taustalla on luultavimmin uudet kirjamarkkinoille lanseeratut miki-pokkarit. Otavan reilu vuosi sitten kauppoihin tuomat minikirjat ovat lähtöisin Hollannista ja ne ovat sikäläisen Jongbloed-painon kehittämiä ja lisensoimia. Sanoma ei kuitenkaan käytä aivan samaa formaattia. Näillä ei tavoitella ”tavallisia” Disney-sarjakuvien kuluttajia, siitä kertoo numeroinnin puute.

Sarjakuvasivujen kääntäminen aukeamalle ei tunnu lukiessa hyvältä ajatukselta. Taitos sivun keskellä saa suoralle sivulle tarkoitetun sivukokonaisuuden lukijan silmän juoksutuksen häiriintymään. Tätä julkaisuformaattia ei ole tarkoitettukaan sarjakuvataiteen hienouksien ihailemiseen, ainoastaan tarinoiden lukemiseen. Valitut sarjakuvat kestävät hyvin yksin julkaisemisen.

* Kvaakissa on keskusteltu Ankkalinnan-minisarjiksista.