Apocalypse Now!

WTF on täydellinen adjektiivi kuvaamaan Pirisen uusinta teosta. Juonta ei kannata sen enemmin käydä perkaamaan, sillä se on niin hämärä, että sen referointi vain pilaa lukunautinnon. Sanotaan vain näin, että tapahtumat alkavat Matchboxin Porin keikalta ja sen jälkeen mopo lähtee tosissaan käsistä.

Keskiyön dynamo
Tekijä: Ville Pirinen
Julkaisija: Suuri Kurpitsa
Paino: Kopio Niini Finland Oy, 2014
248 sivua, pehmytkantinen
ISBN 978­952­9887­89­7
Hinta: 12 euroa

Ville Pirinen, tuo Suomen levottomin humoristi, ansaitsi sarjakuvakannuksensa kuvittaessaan Ornette Birks Makkosen seikkailuja. Viime vuosina hän keskittynyt enemmänkin omien tarinoidensa kertomiseen. Ensin oli Yhesti yhessä paikas -sarja, sitten tuli Tärkeitä asioita ja nyt Pirinen korottaa panokset uusiin sfääreihin Keskiyön Dynamolla. Tällä kertoo meno on sen verran kovaa, ettei Tatjanalle riitä huivista kiinni pitäminen vaan hänen täytyy tarttua myös päähänsä kaksin käsin päästäkseen yhtenä kappaleena perille.

Pirinen on turboahtanut Keskiyön dynamoon kaikki mahdolliset räväkkään menoon liittyvät elementit. Sopassa on mukana mm. maailmanloppu, jumala ja mystinen salaseura unohtamatta tietenkään kakkahuumoria ja toimintaa. Ja kaiken kruunaa roima annos vinksahtanutta huumoria. Tarina syöksähtelee arvaamattomiin suuntiin mutta ammattilaisen varmuudella Pirinen saa suitsittua siitä tolkullisen kokonaisuuden.

Pirisellä on ihan omanlaisensa kertojaääni, jonka tunnistaa heti ensimmäisestä repliikistä. Runsaasti hikoilevat hahmot kuulostavat oikeilta ihmisiltä, tarkemmin sanottuna juuri niiltä tyypeiltä, joiden kanssa teinivuosina juotiin kotiviiniä ja kisattiin viritetyillä mopoilla hiekkamontulla. Yllättäen, jopa tarinassa piipahtava jumala kuulostaa uskottavalta. Jumalan monologit ovat täyttä asiaa ja niistä tuli paikoitellen mieleen Tärkeiden asioiden tilitykset. Tekstin ja kuvan liitto toimii mainiosti ja kerronta on suorastaan vangitsevaa. Tekstiä on melko paljon ja huumori lepääkin pitkälti sen varassa, mutta onneksi Pirisellä on sana hallussaan ja selkeä käsiala.

Kuvitus on rujoa, mutta rennon täsmällistä. Siis Piristä parhaimmillaan. Yhesti yhes paikassa -tarinoiden hennosta kynäilystä on siirrytty paksuihin tussiviivoihin, jotka sopivat tarinan tunnelmaan täydellisesti. Pirisen tyyli ja jälki on persoonallista eikä vastaavaa tee kukaan muu, mutta jonkinasteista hengenheimolaisuutta löytyy Jyrki Nissisen töistä.

Keskiyön dynamo on toteutettu melko erikoisessa formaatissa. Kirja on suunnilleen stripin kokoinen ja yhdellä sivulla on yleensä vain yksi ruutu. Ratkaisu on erittäin toimiva, sillä lukemisesta tulee kirjaimellisesti ahmimista. Nerokkaan kokonaisuuden kruunaa laadukas painojälki.

Jos kaipaat absurdia, pikimustaa ja hemmetin hauskaa luettavaa niin Keskiyön dynamo on täydellinen valinta. Ei tästä huonon maun ylistyksestä voi olla pitämättä.

Keskustele Ville Pirisen tuotannosta Kvaakissa.