Tom of Finland saa oman postimerkin sekä näyttelyn Postimuseossa.

TOM OF FINLAND SAA OMAN POSTIMERKIN SEKÄ NÄYTTELYN POSTIMUSEOSSA.

MERKITTÄVÄ TEKO ITELLALTA

Myyntiin tulevat kolme merkkiä ovat peräisin kahdesta Tom of Finlandin piirroksesta. Niiden valinnasta vastaavat postimerkkiarkin suunnittelija, graafikko Timo Berry sekä Susanna Luoto, joka edustaa Los Angelesissa toimivaa Tom of Finlandin nimeä kantavaa säätiötä Suomessa. Pienoisarkin piirrokset esittävät taiteilijalle tyypillisiä, voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja. Yhdessä merkissä sekä arkin kannessa näkyvät paljaat pakarat. Itella on aiemmin julkaissut tavanomaisempia merkkejä. Tom of Finlandin postimerkki on saanut laajasti huomiota myös kansainvälisestikin.

ToF postimerkkiarkki
ToF postimerkkiarkki

SALAISUUKSIN SULJETTU – KIRJEIDEN TOM OF FINLAND

Uusi Postimuseo avaa ovensa Vapriikissa Suomen postitoiminnan perustamispäivänä 6.9.2014. Ensimmäisenä teemanäyttelynä on ”Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland”, joka avautuu Helsingin Sarjakuvafestivaalien aikoihin pe 6.9.2014. Näyttelyiden lisäksi luvassa on monipuolista oheisohjelmaa. Tom of Finland –näyttely valottaa taiteilija Touko Laaksosen henkilökuvaa hänen kirjeenvaihtonsa kautta. Näyttely esittelee taiteilijan suurelle yleisölle kokonaan tuntemattomasta näkökulmasta tavallisena nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, ystävänä ja sairaana vanhana miehenä. Homoeroottisesta taiteesta maailman maineeseen nousseen Laaksosen julkisuuskuvan takaa paljastuu elämän menoa pohtiva, hienostunut ja vaatimaton mies. Laaksosen kirjeenvaihto oli runsasta ja kattaa kuusi vuosikymmentä aina 1940-luvun alusta hänen kuolemaansa saakka. Kirjeet ovat nyt ensi kertaa esillä.

Tom of Finlandin taide käsittelee merimiehiä, moottoripyöräilijöitä, tukkijätkiä ja nahkaan pukeutuneita miehiä. Ne muodostuivat eräänlaisiksi maskuliinisten homomiesten stereotyypeiksi. Hänen tunnetuin sarjakuvansa oli Kake-sarjakuva. Tom of Finlandille myönnettiin Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu vuonna 1990.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Tom of Finland Foundationin (Los Angeles), Taiteen edistämiskeskuksen ja Sarjakuvantekijät ry:n kanssa. Näyttely on auki vuoden 2015 Tampere Kuplii viikonloppuun asti, eli 29.3.2015 saakka.

Touko Laaksonen. Kuva Durk Dehner
Touko Laaksonen. Kuva Durk Dehner

”Salaisuuksin suljettu -kirjeiden Tom of Finland” on esillä Postimuseossa Vapriikissa 6.9.2014–29.3.2015 Itella Postin julkaisema Tom of Finland postimerkki ilmestyy 8.9.2014 ja sen ensipäivän leimaus on Vapriikissa.

Postimuseon museonjohtaja Kimmo Antilan kirjoitus merkillisestä näyttelystä: http://vapriikki.net/blog/merkillinen-nayttely/

Keskustelua Tom of Finlandista Kvaakissa: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6461.0.html