Kolmas albumillinen Jullia

Alpo Harjun piirtämä lappilainen sarjakuva, Julli, on menestynyt myyntimäärillä mitattuna paremmin kuin hyvin. Strippisarja syntyi vuonna 1989 ylitorniolaiseen Länsiraja-lehteen ja siitä on juuri ilmestynyt kolmas kokooma-albumi. Kirjojen yhteenlaskettu painosmäärä on kunnioitettavat 9000kpl.

Aikaisemmin on ilmestyneistä albumeista ”Jullin viien vuen jupinat” (1994) on myyty loppuun. Kakkosalbumi oli nimeltään Jullin Kampäkki, ja uusin, nelivärinen Julli kantaa sattuvaa lisänimeä ”Nuuskakairan kikolo”. Vuodesta 1990 Julli on ilmestynyt säännöllisesti Kuukkeli-lehdessä. Muutaman vuoden ajan Jullia julkaisi kuulemma myös Helsingin Poliisilaitoksen henkilöstölehti!

Sarjan ulkoasu on kehittynyt vuosien varrella parempaan suuntaan, mutta edelleen se on konstailemattoman karu. Tinttivaikutteet paistavat läpi. Sarjan huumori on pikkutuhmaa ja se pyörii sanaleikkien varassa, enimmäkseen navan tienoilla. Viinaksiakin käytetään reippaasti. Tietokoneväritys on minimalistista. Jullin persoona ja pohjoisen eksotiikka, vuodenaikojen vaihteluineen, tekevät sarjasta kuitenkin sen verran mielenkiintoisen, että sen suosiota ei tarvitse tässä enempää ihmetellä.

Tekijän pitkäjännitteisyys ja yritteliäisyys on palkittu myös oheistuotteilla. Se on poikinut Julli pinssejä, T-paitoja, farkkupaitoja, collegeja, kahvikuppeja, postikortteja, ja oman nimikkoravintolan (Ylläkselle) sekä kaksi nimikko-olutta (Jullin Rohki Hyä, Jullin Miehleinen).
Julli albumeita myydään Ylläksen lisäksi Torniossa ja Jyväskylässä. Uusinta Jullia yritetään tekijän mukaan saada myyntiin myös Helsingin Akateemiseen kirjakauppaan. Lisäksi sarjiksia ja oheistuotteita voi kysellä Kuukkelin verkkokaupasta. Sarjan kotisivulta löytyy mm. parin minuutin Julli -animaatio.

6 vastausta artikkeliin “Kolmas albumillinen Jullia”

  1. Tarkennuksena ja korjauksena vielä: sekä Jullin Viien vuen jupinat että Jullin kampäkki ovat molemmat loppuunmyytyjä. Oheistuotteita ei myydä Kuukelin verkkopuodissa, vaan Ylläksen yrityksissä. Mutta Kuukkelin väki varmaan mielellään kertoo – jos joku joskus kysyy – mistä noita saa.

  2. Eikös se kirjoiteta ”lappalainen” eikä ”lappilainen”? Vai olenko nukkunut koulussa?

  3. En tiiä. Minusta lappalaiset on niitä saamelaisia ja lappilaiset on sit kaikki lapissa asuvat. Anteeksi kaikille pohjoisen ihmisille vaan kovasti paljon tästäkin. Kouluja en oo käyny. 😛

  4. Näin on näyttöpäätteet: lappalaisia ovat vaan saamelaiset. Olen ollut itsekin lappilainen; suonissa virtaa kainuulainen veri. Äläkä suotta anteeksi pyytele, vitsejä on väännetty niin lappilaisista, savolaisista, hämäläisistä, karjalaisista kuin etelän vareksistakin. Puhumattakaan turkulaisista…

Kommentit on suljettu.