Kauhua ja kaikkea muuta mahdollista

Shokki Tekijänä Richard Corben Osa 2

Teksti: Gerry Boudreau, Nicola Cunti, Bill Dubay, Bruce Jones, Budd Lewis, Rich Margopoulos, Roger McKenzie, Doug Moench, Greg Potter, Steve Skeates, Jim Stenstrum, Jan Strand
Kuvitus: Richard Corben
Julkaisija: Egmont Kustannus
Sivuja: 180
Sidottu, kovakantinen, B4
ISBN
978-952-233-726-9
OVH 27,00

Jokin aika sitten julkaistu Shokki Tekijänä Richard Corben – Osa 1 oli paitsi näyttö yhden klassikkotaiteilian huippukauden töistä, myös tajunnanräjäyttävä sarjakuvallinen juhlapaketti joka jätti jälkeensä vain yhden kysymyksen: kai Osa 2 on myöskin tulossa? Onhan?

Onneksemme nöyriin pyyntöihin on vastattu.

Egmont Kustannus on jälleen asialla, perustuen Dark Horse Comicsin alun perin entisöimiin Corbenin Creepy– ja Eerie-tarinoihin. Osa 2:ssa on jälleen tarjolla sellaiset rapeat 170 sivua mustavalko- ja värineroutta kovilla kansilla.

Jos aihe on lukijalle vieras, kerrottakoon pikaisesti että Creepy ja Eerie olivat Warren-yhtiön kauhuantologialehtiä jotka nousivat kuin vastaiskuksi 50-luvun moraalihysterialle ja sen synnyttämälle Comics Codelle. Aikaisempien EC-sarjakuvien tavoin ne koostuivat lyhyistä, muutaman sivun episodeista tarjoillen kauhua; toisinaan taitettuna niin scifin, huumorin kuin joskus jopa herkemmänkin tarinankerronnan suuntaan.

Corben osasi piirtää kummia kansia.
Corben osasi piirtää kummia kansia.

Richard Corben taas on sarjakuvan moniosaaja jonka vallankumouksellinen väritystekniikka, pikkutarkka mutta omintakeinen kuvitustyyli ja dynaaminen kuvakerronta tekivät lähtemättömän vaikutuksen niin animaatioon, underground -sarjakuvaan kuin esim. Heavy Metal Magazinen tarjontaan.

Corben -kokooma osa 2 pitää sisässään jos jonkinlaisia helmiä: todistetaan Antikristuksen syntymä, ollaan merihädässä ja seurataan vigilantepapin ja viinatrokarigangsterien välienselvittelyä. Huomionarvoisa on myös pitempi, kolmiosainen mielikuvituksen ilotulitus mihin liittyy dinosauruksia, telepatiaa, petoksia, natseja ja kuolemaa.

Kuvan tilanne päättyy varmasti hyvin.
Kuvan tilanne päättyy varmasti hyvin.

Tarinoiden itsensä laatu tietysti riippuu hyvin paljon niiden kulloisestakin kirjoittajasta. Kakkososaan tultaessa ollaan kuitenkin ilmeisesti ensimmäistä epistolaa varmemmalla pohjalla myös käsikirjoittajien valinnassa. Bruce Jones oli esipuheen mukaan taiteilijan itsensä suosikki ja on helppo yhtyä hänen mielipiteeseensä.

Silti kirjan isoimmat miinukset irtoavat, oletettavasti, juurikin kirjoituksesta. Ajalle tyypillisesti joissakin osissa selitetään asiat liian puhki ja dialogi on tönkköä. Joissakin klassiseen loppuyllätykseen pohjautuvissa tarinoissa twisti on joko liian kaukaa haettu tai liian itsestäänselvä. Varjo on kuvituksensa puolesta yksi kauneimmista episodeista, mutta kertomus ei onnistu herättämään oikein minkäänlaisia tunteita.

Tästä huolimatta jutut ovat aina mielenkiintoisia ja useimmat niistä hämmästyttävät yhä tuoreudellaan ja anarkistisella otteellaan.

Kuvituksesta ei yllätyksellisesti ole juuri pahaa sanaa sanottavana. Corben on yksi niistä taiteilijoista, joiden jälkeä on vain ilo katsella. Olipa kyse sitten varjoisista mustavalkokohdista tai erilaisin tekniikoin esiin taiotuista, hyvällä tavalla epätodellisilta vaikuttavista värisivuista, lukija ei voi olla vajoamatta kuvien mielipuolisen mukaansavetävään hetteikköön.

Rohkeaa värimaailmaa.
Rohkeaa värimaailmaa.

Restauroinninsta vastannut José Villarrubia kertoo jälkisanoissaan kuinka vaikeaa värisarjojen uudelleenjulkaisu oli kuvittajan kokeilevasta tekniikasta ja alkuperäiselementtien katoamisesta johtuen. Työ on kuitenkin ilmiselvästi kannattanut.

Villarrubia on laatinut myös kirjan esipuheen, mikä ei ole valitettavasti kovinkaan mielenkiintoinen: suurin osa siitä menee vain kuvittajan nerouden päivittelyyn. Ei sillä, että miestä voisi siitä syyttää sillä samaan uhkaa langeta tämä arvostelukin.

Lyhyesti: jos aiot hankkia vain yhden suomeksi julkaistun amerikkalaisen sarjakuvateoksen tänä vuonna, hanki Shokki: Tekijänä Richard Corben Osa 2.

Keskustele Shokista, Creepystä ja Eeriestä Kvaakissa